Τι συζήτησαν Αβραμόπουλος – Δούρου στις Βρυξέλλες – ΒΙΝΤΕΟ

Η ανάδειξη του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε την Πέμπτη η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με τους Ευρωπαίους επιτρόπους, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Χρήστο Στυλιανίδη, Κορίνα Κρέτσου στις Βρυξέλλες.

“Οι συναντήσεις εντάσσονται στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να τονιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο πλαίσιο μιας σοβαρής, συνεκτικής, κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό / μεταναστευτικό και μιας πραγματικά ενιαίας πολιτικής ασύλου”, δήλωσε η περιφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας των συναντήσεων.

Η Δούρου ενημέρωσε τους Επιτρόπους για τις συναντήσεις και επαφές της με εκπροσώπους ευρωπαϊκών Θεσμών, Ιταλούς ομολόγους της και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η κοινή επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα οι Περιφέρειες Αττικής, Σικελίας και Λάτσιο στους προέδρους της Κομισιόν, του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: dourourena

Επιπλέον, εξετάστηκαν οι δυνατότητες της από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να εκπονηθεί ένα πλαίσιο κοινών δράσεων μέσα από συνέργειες μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κυβερνήσεων και των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων καθώς το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει σήμερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

“Υπάρχει κοινή συνισταμένη στην αποδοχή της σημασίας των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στη βάση δίκαιης κατανομής των ευθυνών, μακριά από λογικές κλεισίματος συνόρων και ύψωσης φρακτών.

Τις λογικές δηλαδή που σηματοδοτούν εσωστρέφεια, δεν επιλύνουν το πρόβλημα – αντιθέτως, το επιδεινώνουν και πλήττουν την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή λύση, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν και παίζουν ήδη καθοριστικό ρόλο.

Χρειάζεται ωστόσο επιτάχυνση των ρυθμών, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο”, τόνισε η Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε επίσης την “ετοιμότητα” της Αττικής “να παίξει το ρόλο που της αναλογεί σε συνεργασία με τους Δήμους, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη πολιτική”.

“Εκείνη που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και θα θωρακίσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες απέναντι στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία, συμβάλλοντας στην υπέρβαση της κρίσης Δημοκρατίας που γνωρίζει σήμερα η ΕΕ”, κατέληξε η Δούρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Αβραμόπουλος για το προσφυγικό: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι

Δούρου: Ζητούμενο η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό

Ρέντσι: Όποιος βλέπει τις εικόνες της Ειδομένης πρέπει να ντρέπεται – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.