Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Μητσοτάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα – Οι έμπειροι και οι τεχνοκράτες

Εκπλήξεις και πολλά νέα πρόσωπα περιλαμβάνει η νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26/6. Στόχος να προχωρήσουν ταχύτατα οι μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε υπουργεία που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος όρισε υπουργούς με εμπειρία αλλά και πρόσωπα με «τεχνοκρατικό πνεύμα».

Ενδιαφέρον έχει το στίγμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το σχόλιο της Κάτιας Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδειξε ότι ο χώρος που προσανατολίζεται είναι το κέντρο. Ένα παρασκήνιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών είναι ενδεικτικό. Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή, αρκετοί του εισηγήθηκαν «τι τον θες τον Γιώργο Φλωρίδη; Αφού το έχεις το κέντρο, το έδειξαν τα αποτελέσματα». Κι όμως βλέπουμε τον Γιώργο Φλωρίδη μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, που σημαίνει ότι αυτό ήθελε και να σηματοδοτήσει, είπε η Κάτια Μακρή.

Επίσης, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πως προτεραιότητά του είναι η υγεία, γι’  αυτό τα ηνία του υπουργείου αναλαμβάνει ένας πολύπειρος πολιτικός, επίσης από τον χώρο του κέντρο, ενώ αναπληρώτρια υπουργός είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και δύο υφυπουργοί γιατροί. «Ένα μπετοναρισμένο σχήμα τεσσάρων ανθρώπων», είπε.

Ακόμη, φαίνεται πως χτίζει μια νέα γενιά στελεχών για την επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Παύλος Μαρινάκης που έδωσε εξετάσεις και κρίθηκε επιτυχής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Σοφία Ζαχαράκη. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβράβευσε τέσσερις γενικούς γραμματείς της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι είναι σήμερα υφυπουργοί. «Δεν είναι κομματικά στελέχη. Έδειξε ότι όποιος δουλεύει έχει μια καλύτερη μέρα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Τα στοιχήματα

Ο Αντώνης Δελλατόλας είπε ότι «ένα στοίχημα της νέας κυβέρνησης είναι το επιτελικό Κράτος, στο Μαξίμου, όπου έχουμε τρεις ισχυρές προσωπικότητες, τρεις υπουργούς που έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και πρέπει να δούμε πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες, για να μην γίνουν «στραβές», όπως έγιναν στο παρελθόν και αποσυντονίστηκε ένα ολόκληρο σύστημα. Αν προσθέσουμε και τον κ. Βορίδη είναι τέσσερις. Εκεί ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι ο κορμός της στρατηγικής του, δεν θέλει πάλι μια αστοχία, όπως τότε που κόστισε», είπε ο Αντώνης Δελλατόλας και συνέχισε με το δεύτερο στοίχημα που «βλέπει».

«Ούτε ψηφιακή πρόοδος στο Κράτος είναι η Παιδεία ούτε είναι υπουργείο Δημόσιας Τάξης η Υγεία. Εκεί πράγματι χρειάζεται και μια αναφορά στην κοινωνία. Χρειάζεται μια προσέγγιση με τους γιατρούς, με τους εκπαιδευτικούς, με την μαθητική κοινότητα και με τους φοιτητές. Πρέπει να δούμε αν αυτά τα δύο στελέχη, προερχόμενα από το κέντρο θα τα καταφέρουν. Το τρίτο ζήτημα που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε δεξιό στέλεχος, κάτι που τελευταία δεν είναι συνηθισμένο. Ο κ. Μηταράκης είναι ένα στοίχημα. Διότι ο χώρος αυτός είναι πάρα πολύ δύσκολος, με μεγάλη διαφθορά.

Ο κ. Μηταράκης κράτησε χαμηλό προφίλ στην Μετανάστευση κι έκανε δουλειά. Έχει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, σε μεγάλη, διεθνή μαγαζιά. Μένει να δούμε αν αυτή τη γνώση που έχει την μεταφέρει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο πόστο, από το οποίο εξαρτώνται και πολλές αναφορές στα πολιτικά πράγματα που έχουν αποτύπωμα στην Βουλή.

 

Η νέα κυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει 46 άνδρες και 15 γυναίκες. Είναι οι άνθρωποι που θα σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τα συγκεκριμένα πρόσωπα ακριβώς για να εξυπηρετήσει την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, σε συγκεκριμένους τομείς. Στην Υγεία, όπου τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και στελέχη που έχουν «τρέξει» τα προγράμματα Υγείας, ο στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση ενός  Δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας.
Το ίδιο και στο υπουργείο Παιδείας, όπου πηγαίνει ο κ. Πιερρακάκης με τις περγαμηνές από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο Υπουργείο Εσωτερικών η Νίκη Κεραμέως έχει αποστολή να καθιερώσει την αξιολόγηση παντού στο Δημόσιο. Στο Δικαιοσύνης, η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη σηματοδοτεί την επέκταση και διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς τον κεντρώο χώρο. Στο υπουργείο Οικονομικών εντάσσονται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με «τσάρο» τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος πρέπει να υλοποιήσει μια κεντρική δέσμευση την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων για όλους.

Το βαρύ πυροβολικό στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος ισχυρός άνδρας Σταύρος Παπασταύρου θα αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό, την επικοινωνία και το νομοτεχνικό έργο, έχοντας διακριθεί στο εξωτερικό ως δικηγόρος. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει και τις διασυνδέσεις που έχει από την θητεία του σε Ευρώπη και Αμερική ο κ. Παπασταύρου. Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» πολιτικά Μάκης Βορίδης θα αναλάβει το κτένισμα των νομοθετημάτων, ενώ έχει μεγάλη διείσδυση στον συντηρητικό και υπερσυντηρητικό χώρο. Θα είναι ο άνθρωπος που θα απενεργοποιεί τις νάρκες που θα θέλουν να βάλουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα κόμματα δεξιά του νεοδημοκρατικού χώρου.

Οι καραμπόλες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αργά χθες το βράδυ άλλαξαν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Τελικώς στην Κατεχάκη πήγε ο κ. Μηταράκης και ο κ. Βαρβιτσιώτης πήγε στο Ναυτιλίας. Νωρίτερα είχαμε μια ακόμα σημαντική αλλαγή. Η Νίκη Κεραμέως ήταν σχεδόν βέβαιη στο Υπουργείο Υγείας, αλλά τελικώς πήγε στο Εσωτερικών, ενώ στο Υγείας πήγε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλαγή της τελευταίας στιγμής πολύ σημαντική είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Παύλος Μαρινάκης ο γραμματέας του κόμματος επιβραβεύτηκε για τα οργανωτικά και τα επικοινωνιακά του προτερήματα που επέδειξε σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ