Θρίλερ ανοιχτά της Λιβύης: Ελληνοτουρκική “κόντρα” της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ με τρεις τουρκικές

“Ελληνοτουρκική κόντρα” σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης, με τη φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ” να έχει γίνει σκιά τουρκικού πλοίου που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, όπως αναφέρει το Militaire.gr. Το πλοίο CIRKIN συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες και νωρίς το πρωί εισήλθε στην περιοχή που ελέγχουν τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΙRΙΝΙ. Μεταξύ αυτών και η ελληνική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.

Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να απονηώσει το ελικόπτερο και να σπεύσει προς το πλοίο με σημαία Τανζανίας. Μόλις το ελληνικό ελικόπτερο προσέγγισε, δέχτηκε κλήση από μία από τις τουρκικές φρεγάτες από την οποία είπαν ότι “το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας”. Ο Ιταλός διοικητής διέταξε το ελικόπτερο μας να επιστρέψει στη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ. Η παρακολούθηση συνεχίζεται και αναμένεται η ευρωπαϊκή πλέον αντίδραση.

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ του enikos.gr και του Χρήστου Μαζανίτη την Παρασκευή 5 Ιουνίου για τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρίσκεται στην Λιβύη για την επιχείρηση IRINI, με στόχο έχει το μπλοκάρισμα προσέγγισης κάθε πλοίου, που θα επιχειρήσει να μεταφέρει οπλισμό στην χώρα. Την επιχείρηση «Ειρήνη» οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την απόφαση του ΟΗΕ με την συμμετοχή 20 χωρών. Μόνο που τελικά η συμμετοχή έχει μείνει… στα χαρτιά! Η γαλλική φρεγάτα Jean Bart αποσύρθηκε, κι έμεινε μόνο το συνοδευτικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου. Οι Ιταλοί, που έχουν και το πρόσταγμα, ακόμα μαζεύουν επιτελείς στο πλοίο Διοίκησης. Η Γερμανία και η Πολωνία επιχειρούν με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κανένα πλοίο τους, τη στιγμή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη έως και 300 Γερμανών στρατιωτών για να ενταχθούν στην αποστολή, όπως η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Μπούντεσταγκ ενέκρινε στις 7 Μαΐου. Και κάπως έτσι, ουσιαστικά από θαλάσσης έχει μείνει μόνο η ελληνική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ με το οργανικό της ελικόπτερο Aegean Hawk, Sikorsky S-70B, να φέρνει σε πέρας την βασική αποστολή της Επιχείρησης, που είναι να αποτρέψει τη ροή οπλισμού στην Λιβύη μέσω αέρος και θαλάσσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ