Θολό το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ – Έντονο παρασκήνιο μετά την βαριά ήττα

Έτοιμος να δώσει την μάχη προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας παρά την συντριπτική ήττα στις εκλογές με ποσοστό 17,84% και 48 έδρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαρύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου – Ο οδικός χάρτης μέχρι το έκτακτο συνέδριο

Στην τοποθέτηση του μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση και δήλωσε ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι αιφνιδίασε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν γνώριζαν αυτό το κομμάτι της δήλωσης του προέδρου.

«Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος

Από τις δηλώσεις φάνηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί οι διαδικασίες για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την ανασυγκρότηση του κόμματος να είναι γρήγορες. «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα μετά την ήττα στις εκλογές. Ωστόσο τμήμα της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται ως ένα διπλό μήνυμα που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Αυτοδυναμία ΝΔ με 158 έδρες – Οκτακομματική Βουλή

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετοί έκριναν ότι αυτή η δήλωση «κρύβει» το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από όλες τις δυσκολίες που έχει αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στάση αναμονής από την εσωκομματική αντιπολίτευση

Από χθες τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν άφησαν υπαινιγμούς ή αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο τι μέλλει γενέσθαι μέσα στην εβδομάδα όταν θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες και την επόμενη μέρα στο κόμμα. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα παρουσιαστεί αντίπαλος που θα προκαλέσει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα στην μάχη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στέλεχος της εσωκομματικής κίνησης της «Ομπρέλας» είπε ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δεύτερος διεκδικητής της ηγεσίας «θα πρέπει να τον εφεύρουμε». Η «Ομπρέλα» μετράει αρκετές απώλειες αφού πρωτοκλασάτα στελέχη της δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την Βουλή. Εκτός έχουν μείνει ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Θοδωρής Δρίτσας. Μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει τους αντιπολιτευτόμενους του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή.

Κόντρες και για το χρονοδιάγραμμα;

Στελέχη της «Ομπρέλας» φαίνεται ότι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα οι διαδικασίες για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την ανασυγκρότηση του κόμματος να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δεν σχεδιάζει έκτακτο συνέδριο. Ωστόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης ενός έκτακτου συνεδρίου κοντά στον Νοέμβριο. Αυτό φαίνεται ότι θα είναι και ένα από τα σημεία τριβής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολίτευση εντός του κόμματος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα φανούν οι πρώτες αντιδράσεις. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του προέδρου, που θα γίνει από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι θα ήθελε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι και η εκλογή του προέδρου να μεταφερθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ