Θεοδωρικάκος: Το 75% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι – Τι ζήτησε ο Σπίρτζης

«Το 81% των αστυνομικών είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο από τους αστυνομικούς», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με το ανεμβολίαστο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, έως τις 2 Δεκεμβρίου, από το σύνολο των 56.000 αστυνομικών, το 75% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το 6% έχει νοσήσει και ένα 3% έχει κάνει την πρώτη δόση. Συνολικά, είπε ο υπουργός, το 81% των αστυνομικών υπαλλήλων είναι καλυμμένο, ποσοστό μεγαλύτερο του γενικού πληθυσμού. Και πρόσθεσε πως καθημερινά προσπαθούμε να πείσουμε όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ να εμβολιαστεί και αυτή είναι μια μέθοδος που αποδίδει και δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σημείωσε, πως τα στοιχεία αυτά ήταν έως και τις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί κάποιον αστυνομικό εμβολιασμένο όχι μόνο εάν έχει κάνει και τη δεύτερη δόση, αλλά προσθετικά να έχουν περάσει και 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση. Για όλους τους μη πλήρως εμβολιασμένους, πάντως, ισχύει αυτό που προβλέπεται για όλους, δηλαδή να κάνουν και να προσκομίζουν στην υπηρεσία τους δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Στη «μάχη» των ελέγχων κατά της πανδημίας 10.000 αστυνομικοί

Οι πολίτες, είπε, «πρέπει να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς» και επισήμανε ότι από σήμερα τίθενται στη μάχη των ελέγχων κατά της πανδημίας 10.000 αστυνομικοί, ζητώντας «τη συνδρομή των πολιτών για να αντεαπεξέλθουν σε αυτή την δύσκολη αποστολή τους».

Ο υπουργός, ανέφερε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τους αστυνομικούς που κάνουν τους ελέγχους, δηλαδή να φοράνε μάσκα, γάντια, να μην έρχονται σε στενή επαφή με τους ελεγχόμενους και επανέλαβε πως «οι πολίτες να ξέρουν πως δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο».

Τάκης Θεοδωρικάκος

Επισήμανε πως η ΕΛ.ΑΣ. είχε ένα κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς έχει διενεργήσει περίπου το 90% των ελέγχων.

Σπίρτζης: Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί δεν πρέπει να μετέχουν σε ελέγχους

Ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι πρόβλημα και για το αστυνομικό προσωπικό αλλά και για τους πολίτες με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή.

Οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, τόνισε, δεν πρέπει μετέχουν σε ελέγχους . Ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει πόσοι τελικά αστυνομικοί έχουν εμβολιαστεί, πόσοι έχουν νοσήσει και πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από covid 19.

Χρήστος Σπίρτζης

Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια κρίσιμη υπηρεσία και με τα ειδικά καθήκοντα που έχουν οι αστυνομικοί να μην έχουν εκδοθεί ειδικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο και να εφαρμόζονται οι γενικές οδηγίες που υπάρχουν για το Δημόσιο.

Τουλάχιστον, ανέφερε ο βουλευτής, θα πρέπει να ισχύσει πως «αστυνομικός που δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα πρέπει να κάνει ελέγχους» λέγοντας πως είναι ανακόλουθο «ο πολίτης που έχει εμβολιαστεί να ελέγχεται από ανεμβολίαστο αστυνομικό που απλά κάνει δύο rapid test εβδομαδιαία» και «οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όταν έχουμε 20.0000 νεκρούς από την πανδημία».

Τι είπε ο Θεοδωρικάκος για την παραβατικότητα νέων παιδιών

«Όταν μιλάει κανείς για παραβατικότητα νέων παιδιών, πάντα πρέπει να υπάρχει η λογική της δεύτερης ευκαιρίας», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για την παιδική παραβατικότητα και την αύξησή της, ιδίως την περίοδο της καραντίνας.

Η παραβατικότητα ανήλικων παιδιών, πολλές φορές ανήλικων μαθητών σχολείων, συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες και συνεπώς η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να συνδέεται με την αξιοποίηση όλων των παραγόντων, όπως σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν η οικογένεια, οι παρέες των φίλων, το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί, οι σχέσεις ενός παιδιού με τους δασκάλους και τους καθηγητές και η ανάπτυξη του διαδικτύου.

«Πολλές φορές η παραβατικότητα συνδέεται με την ένταξη σε οπαδικές δραστηριότητες, με την έννοια του χουλιγκανισμού. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με ένα περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «το 2019 είχαμε 261 ανήλικους δράστες παραβατικών ενεργειών, το 2020 είχαμε 1.370 και το 2021, τα πρώτα δύο τετράμηνα, έχουμε 877. Τα βασικά αδικήματα για τα οποία αναπτύχθηκε η παραβατική συμπεριφορά αφορούν, σε συντριπτικό βαθμό, ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και περιπτώσεις ξυλοδαρμών», επεσήμανε και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συλλήψεις αφορούν κυρίως σε αλλοδαπούς ανήλικους.

Στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν δύο υποδιευθύνσεις, στη ΓΑΔΑ και στη Θεσσαλονίκη, που ασχολούνται ειδικά με το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, υποστήριξε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν γραφεία αντιμετώπισης της παραβατικότητας ανηλίκων και η κεντρική λογική είναι, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των σχολείων, η ήπια αστυνόμευση αποκλειστικά σε συνεργασία με γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. «Όταν μιλάει κανείς για παραβατικότητα νέων παιδιών, πάντα πρέπει να υπάρχει η λογική της δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ανέφερε ότι «δεν μπορεί να συντρίψει κανείς ένα παιδί 15, 16, 17 ετών, ακόμα και για παραβατικές συμπεριφορές πάρα πολύ σοβαρές. Πρέπει να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

Άρα, η αστυνομία είναι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τη σχολική κοινότητα για θέματα που αφορούν τη βία μέσα στο σχολείο». Όπως σημείωσε, ο δάσκαλος, ο καθηγητής και ο γονέας πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του μπούλινγκ μέσα στο σχολείο και η αστυνομία θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ