Θεμιστοκλής Μπουρολιάς: Ο πύρινος λόγος του νέου Αρχηγού ΓΕΑ για την Τουρκία και η «ισχύς των όπλων»

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Σχολή Ικάρων, στο Τατόι.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ανέλαβε από σήμερα και επίσημα τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Με μία Τάξη διαφορά, οι «δύο» είχαν πετάξει μαζί ουκ ολίγες φορές κι έχουν ζήσει στο πετσί τους τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Θ. Μπουρολιάς ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και ο Γ. Μπλιούμης ως Αρχηγός ΓΕΑ είχαν στενή συνεργασία και πολύ πυκνή επικοινωνία.

Δεν χρειαζόταν κάποιος να τους γνωρίζει ώστε να καταλάβει ότι γνωρίζονται χρόνια και η αλληλοεκτίμηση περισσεύει. Αυτό ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού στην διάρκεια της σημερινής τελετής.

Θεμιστοκλής Μπουρόλιας

Ο Πύρινος Λόγος

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ, στην πρώτη του ομιλία έθεσε τις προτεραιότητες για την εξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας, με έμφαση στην διακλαδικότητα, υποδεικνύοντας παράλληλα την Τουρκία ως τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα με τις προκλητικές θέσεις και τις αλυτρωτικές ιδέες.

«Ζούμε σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα και ασταθή παγκοσμίως, σε μια περιοχή που φλέγεται από εμφύλιους» ανέφερε στην ομιλία του προσθέτοντας:

«Συντελείται η μεγαλύτερη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της ανθρωπότητας με τεράστιες ανακατατάξεις, επαπειλούμενες αλλαγές συνόρων, κράτη που καταρρέουν αλλά και αυτοκρατορίες του παρελθόντος, που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά τους όνειρα, παραβιάζουν απροκάλυπτα κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου».

Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι να ξετυλίγεται η βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία 20 χρόνια, ο Αρχηγός επεσήμανε, με αφορμή και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας:

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες καταστάσεις μόνο η ισχύς των όπλων και ο φόβος των συνεπειών, που η χρήση τους επιφέρει, μπορεί να λειτουργήσουν ως αποτροπή και ως φραγή σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές βλέψεις ιδιαίτερα όταν προέρχονται από λαούς που στο διάβα των αιώνων έχουν να επιδείξουν μόνο γενοκτονίες, καταστροφές, εκκαθαρίσεις και ξεριζωμούς. (…) Η πατρίδα μας παρουσιάζεται διεθνώς ως όαση σταθερότητας, ειρήνης και νομιμότητας. Ως αξιόπιστος σύμμαχος και εποικοδομητικός συνεργάτης, εγκρατής αλλά συνάμα αποφασιστική και αποφασισμένη, έτοιμη και ικανή να αποτρέψει κάθε επιβουλή από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Η Πολεμική Αεροπορία, με την έλευση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, μπαίνει, όπως τόνισε ο νέος αρχηγός ΓΕΑ «σε μια νέα εποχή όπου οι διακλαδικές επιχειρήσεις θα αποτελούν μονόδρομο».

«Και σε αυτό το κάλεσμα, πρέπει να είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι να αφομοιώσουμε την τεχνολογία της επόμενης γενιάς εκτινάσσοντας την Αεροπορία μας στο κλειστό κλαμπ της αεροπορικής ελίτ του σύγχρονου κόσμου εξασφαλίζοντας την δύναμη της αποτροπής αλλά και ενισχύοντας τη συμβολή στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής».

Συγκινησιακή φόρτιση

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ήταν ο λόγος ο απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΑ, Γεώργιου Μπλιούμη.

43 χρόνια μετά την εισαγωγή του στην Σχολή Ικάρων, «δίνει το χειριστήριο» όπως είπε στον «Θέμη».

Αναφερόμενος στη θητεία του, κατά την διάρκεια της τελευταίας ημερήσιας διαταγής του, ο κος Μπλιούμης υπογράμμισε ότι «είμαστε συνεχώς μπροστά από τα γεγονότα με πρόβλεψη και πνεύμα ομάδας και συνεργασίας. Αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις και εντάσεις με αποφασιστικότητα, εγρήγορση, συνεχείς ασκήσεις και συνεργασίες με τους συμμάχους μας, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινές απογειώσεις των αεροσκαφών επιφυλακής υπερασπιζόμενοι την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, είπε ότι «οικοδομούν μια νέα πραγματικότητα για την Πολεμική Αεροπορία».

Ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο για τη βοήθειά του «για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας κατανοώντας πλήρως τη σημασία της αεροπορικής ισχύος στις επιχειρήσεις και στην αποτροπή» αλλά και τους αρχηγούς των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος «για την άψογη συνεργασία».

«Πλήρης έργου»

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, τον Αρχηγό για την πολύτιμη βοήθεια του, καθοριστική σε κάποιες φάσεις όπου προωθούσαμε με πολύ δύσκολα και ασφυκτικά, θα έλεγα, χρονοδιαγράμματα, προγράμματα, υποπρογράμματα στα εξοπλιστικά -στην Επιτροπή Εξοπλιστικών- της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποχωρεί όχι μόνο πλήρης ημερών γιατί εξάντλησε τα όρια της θητείας του αλλά και πλήρης έργου, γιατί συνετέλεσε πολύ σημαντικό έργο το οποίο πραγματικά όπως είπε, βάζει τις βάσεις για την επόμενη μέρα της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε από τη μεριά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε.

Σε ότι αφορά τον νέο Αρχηγό, ο υπουργός είπε: «Να ευχηθώ καλή δύναμη, καλή θητεία στον νέο Αρχηγό. Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ένας θαυμάσιος νέος Αρχηγός κι είμαι σίγουρος ότι και εδώ η συνεργασία μας θα είναι άψογη, Και επίσης να κλείσω λέγοντας ότι αυτή η δουλειά που γίνεται δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, αλλά μιας ομάδας ανθρώπων της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πλήθος εκπροσώπων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας καθώς και επίτιμοι αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το «παρών» έδωσαν επίσης αρχηγοί Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής.

Κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής – παράδοσης, πέταξε πάνω από την Σχολή Ικάρων σχηματισμός με 3 μαχητικά Phantom F-4, που αποτέλεσαν και τον πρώτο τύπο μαχητικού του απερχόμενου Αρχηγού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ