Θεμιστοκλέους στον Realfm 97,8: Ξεπεράσαμε τους 300.000 εμβολιασμούς – Τι είπε για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις

“Στις 11 το πρωί ξεπεράσαμε τους 300.000 εμβολιασμούς, είμαστε σε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2,86% του πληθυσμού. Σήμερα αναμένουμε και πάλι να ξεπεράσουμε τους 20.000 εμβολιασμούς. Χθες ξεπεράσαμε τους 22.000 εμβολιασμούς σε μία μέρα και σήμερα θα κινηθούμε στα ίδια περίπου επίπεδα. Έχει μπει πλέον σε μια ροή το εμβολιαστικό πρόγραμμα με συνεχείς εμβολιασμούς” δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, είμαστε αρκετά ψηλά, είμαστε στον μέσο κυλιόμενο όρο των τελευταίων επτά ημερών στην 6η θέση στην ΕΕ και σε γενικές γραμμές ό,τι εμβόλιο έρχεται, το χρησιμοποιούμε με την τακτική ότι πάντα διαφυλάσσουμε το εμβόλιο για την 2η δόση” πρόσθεσε.

“Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για 2 εκατ. εμβολιασμούς. Τα 2 εκατ. επειδή έχουμε μειωμένες παραδόσεις από κάποιες εταιρείες για τον μήνα Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ κάποιες άλλες έχουν καθυστερήσεις στην έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά όλη η προσπάθεια είναι αν αυξηθούν οι παραδόσεις να έχουμε αυτόν τον στόχο και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τον στόχο αυτό” περιέγραψε.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτός ο αριθμός αυτός των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών μέχρι τέλος Μαρτίου, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε “ναι μπορούμε να πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό. Θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις, αλλά βλέπετε ότι και χθες είχαμε αύξηση στις παραδόσεις της AstraZeneca κατά 200.000 περίπου. Διαφορετικό αριθμό ξέραμε μέχρι πριν από μία εβδομάδα και αυτό βελτιώθηκε, όπως πριν από 10 ημέρες αυτά τα νούμερα είχαν αλλάξει προς το χειρότερο. Η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή, εμείς οφείλουμε ως ελληνική πολιτεία και ως μηχανισμός να κάνουμε τον προγραμματισμό έτσι ώστε να προσαρμοζόμαστε σε όλα τα δεδομένα. Με βάση τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής είναι ότι θα πλησιάσουμε αρκετά αυτόν τον αριθμό, δεν θέλω να δώσω πρόβλεψη γιατί εξαρτάται από τις παραδόσεις”.

“Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε εμβολιάσει κυρίως τους πιο ευάλωτους και ευπαθείς ανθρώπους στον ιό. Αυτό σίγουρα το έχουμε καταφέρει και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι τέλη της Άνοιξης, αρχές Καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γιατί έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση των παραδόσεων το Β τρίμηνο. Σε αυτό το “παιχνίδι” θα μπουν κι άλλες εταιρείες που θα λάβουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων” πρόσθεσε.

“Αυτό που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ είναι ότι δεν επιλέγουμε εμβόλιο, όπως και με τη γρίπη, υπάρχουν έξι- επτά διαφορετικά εμβόλια, επειδή δεν υπήρχε ποτέ στραμμένο το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στα εμβόλια της γρίπης δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια και ίσως με κάποιες διαφορές στα επιστημονικά δεδομένα, αυτό ισχύει και εδώ. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν όλα τα εμβόλια ως ένα, εκτός αν γίνει ένα εμβόλιο για κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα” διευκρίνισε.

“Είμαστε από τις χώρες με τις χαμηλότερες χαμένες δόσεις, έχουμε έναν μηχανισμό αναπλήρωσης από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό έγινε στη βάση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν δικό τους μηχανισμό και μπορούν να κινητοποιήσουν μεγάλο αριθμό κόσμου σε μικρό χρονικό διάστημα” είπε σχετικά με χαμένα ραντεβού.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ