Τέμπη: Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Στα μέλη της Εξεταστικής η ογκώδης δικογραφία

Στην διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής η δικογραφία των 1.000 σελίδων για την τραγωδία των Τεμπών και αναμένεται να ξεκινήσει η μελέτη της.

Μητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης – Βαριά η ευθύνη της δικαιοσύνης

Η δικογραφία, η οποία αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες, περιλαμβάνει τις εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, μηνυτήριες αναφορές, τα πορίσματα των εκθέσεων πραγματογνωμόνων και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο και η μυστικότητα της διαδικασίας οι βουλευτές δεν θα πάρουν αντίγραφα, ενώ δεν θα έχουν και τα κινητά τους. Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα της Βουλής ώστε να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και να λάβουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων.

Εξεταστική για τραγωδία στα Τέμπη: Δεν θα υπάρξει παράταση στις εργασίες της

Τα τελικά συμπεράσματα θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 8 Μαρτίου από τα μέλη της Επιτροπής, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 11 Μαρτίου θα γίνει η τελική συνεδρίαση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να κατατεθεί κοινό πόρισμα.

Μετά και την έλευση της δικογραφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης έχει ζητήσει παράταση όλων των προθεσμιών τουλάχιστον για μία εβδομάδα ώστε να γίνει πιο προσεκτική ανάγνωση των εισαγγελικών ευρημάτων.

Τέμπη – Πατέρας θύματος: Όταν υπάρχει υπουργική ασυλία, η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να βγάλει τίποτα

Το ΚΚΕ με επιστολή του προς το προεδρείο της Εξεταστικής ζητεί να υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθούν τα στοιχεία της δικογραφίας.

Εξεταστική για Τέμπη: Διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, διαβιβάστηκε σήμερα 29/2 από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain Μαουρίτσιο Καποτόρτο (Mauricio Cappotorto) για την περαιτέρω αξιολόγησή της.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης «η δικογραφία ήρθε, αλλά ήρθε ούτε καν η μισή».

«Από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη κλήτευσης των ουσιωδών μαρτύρων, διότι προκύπτει ότι ο κ. Καραμανλής ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων». Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», Β. Κόκκαλης, με αφορμή τη διάθεση, από σήμερα, στους βουλευτές του σχετικού υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι το συμπέρασμά του αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις ανώτερων στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ανακριτή Λάρισας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες για τον κ. Καραμανλή, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι «θα αξιολογηθούν και θα προκύψουν». Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσουν μάρτυρες όπως οι κκ Γενηδούνιας, Τσαλίδης, Κατσιούλης καθώς επίσης και ο κ. Τριαντόπουλος «για το δεύτερο έγκλημα, αυτό του μπαζώματος του τόπου του δυστυχήματος» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Παράταση των εργασιών ζητά η αντιπολίτευση

Παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, ζητά η αντιπολίτευση, προκειμένου να κληθούν και να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες. Ωστόσο η εξεταστική επιτροπή, που έχει πλέον πρόσβαση στη δικογραφία δεν θα πάρει παράταση στις εργασίες της αλλά ούτε και στη σύνταξη των πορισμάτων που προκύπτουν από τις εργασίες της, καθώς σύμφωνα με το προεδρείο της επιτροπής αν και η δικογραφία είναι ογκωδέστατη εν τούτοις είναι διαχειρίσιμη, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει μετά και τη διαβίβαση της δικογραφίας από την οποία απουσιάζουν κρίσιμα έγγραφα από καταθέσεις μαρτύρων, ακόμα και οι απολογίες των κατηγορουμένων, να ανοίξουν και πάλι οι εργασίες της επιτροπής καθώς δεν μπορούν να συνταχθούν πορίσματα αν δεν καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες, όπως ο κ. Γενηδούνιας, ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεφαλής του συντονιστικού, ο οποίος καταγγέλλεται από συγγενείς των θυμάτων και την κα Καρυστιανού ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του χώρου στα Τέμπη.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Αποστολάκη: Ελλιπέστατη η δικογραφία

Ελλιπέστατη χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη τη δικογραφία που εστάλη από τον ανακριτή Λάρισας στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

«Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας αλλά για στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία επιλεκτικά έχουν αποσταλεί στη Βουλή. Λείπουν ουσιώδη στοιχεία, ουσιώδη συνημμένα, τα οποία οι μάρτυρες κατέθεσαν, και θα έλεγα ότι εισφέρει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτού του τραγικού εγκλήματος» είπε η κα Αποστολάκη.

Ερωτηθείσα εάν έχει νόημα μετά την κατάθεση της δικογραφίας η συνέχιση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, η κα Αποστολάκη είπε ότι (η επιτροπή αυτή) δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να βγουν πορίσματα εάν δεν έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες. Εκτίμησε μάλιστα ότι «η πλειοψηφία θα το αρνηθεί. Το αρνήθηκε ήδη. Δεν έχω καμιά ελπίδα ότι θα σπεύσει να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας. Και δεν το κάνει αυτό γιατί δεν θέλει την αναμετάδοση των καταθέσεων τους» υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Το αίτημα για δικαιοσύνη μας αφορά όλους και μας ενδιαφέρει όλους. Περνώντας αρκετές ώρες μέσα στην εξεταστική για τα Τέμπη, αν δεν υπήρχε αυτή η μάνα, η Μαρία Καρυστιανού, είναι πιθανό σήμερα να μην είχε πάρει την έκταση που θα έπρεπε η συζήτηση. Το λέω γιατί έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και καταγγελίες που έρχονται στο φως από τα ΜΜΕ για τον τρόπο που δεν έχει λειτουργήσει η έρευνα» είπε ο Παύλος Χρηστίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και για το ότι δεν κλήθηκαν συνδικαλιστές μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Κάτιας Μακρή.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, «προσωπικά αν θέλετε τη γνώμη μου, εγώ θα τούς καλούσα» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τώρα τη μαρτυρία τους. Στα χαρτιά που έστειλαν υπάρχει. Δεν εισφέρει κάτι περισσότερο από αυτά που ξέρουμε».

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ έκανε δύο επισημάνσεις. Πρώτον, όπως είπε, «η Εξεταστική δεν έχει κλείσει. Δεύτερον την ποινική διερεύνηση του θέματος δεν την κάνει η Βουλή. Οι ευθύνες μπορεί να είναι πολιτικές, μπορεί να είναι διοικητικές, μπορεί να είναι διαχειριστικές, μπορεί να είναι και ποινικές. Την ποινική ευθύνη απόλυτα την διερευνά η Δικαιοσύνη. Η Εξεταστική κάνει την πολιτική διερεύνηση και αν κατά τη διαδικασία ενσκήψουν ευθύνες ή στοιχεία που μπορούν να διευκολύνουν τη δικαστική – δικονομική έρευνα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει η Βουλή τη Δικαιοσύνη και όχι η Δικαιοσύνη τη Βουλή».

Στους 34 οι κατηγορούμενοι – Συγχωνεύεται με την δικογραφία η δίωξη κατά Αγοραστού

Μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας επεκτείνεται, μετά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, που κατέθεσαν την Τετάρτη 28/2 εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ρόλο εμπειρογνώμονα αναμένεται να αναλάβει και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στους 34 ανέρχονται πλέον οι διωκόμενοι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, μετά και τις επιπλέον διώξεις για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ στην συνολική δικογραφία συγχωνεύεται και η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο της τραγωδίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων και την απομάκρυνση των βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών.

Οι 2 από τους 14 κατηγορούμενους της ΕΡΓΟΣΕ πήραν προθεσμία ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με τους υπόλοιπους 14. Οι κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον του Εισαγγελέα Λάρισας στο τέλος Μαρτίου. Τις επόμενες ημέρες επίκεινται νέες διώξεις (κακουργήματα) κατά εκπροσώπων φορέων που έχουν στην εποπτεία τους την ασφάλεια κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

Στην Αγγλία το υλικό από τις κάμερες

Στο πεδίο της αξιοποίησης στοιχείων, θα σταλεί για ανάκτηση στην Αγγλία το υλικό από τις κάμερες των σταθμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέους Πόρους. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Εθνικού Μετσοβειου Πολυτεχνείου για να προσδιοριστεί αν η ποσότητα ξυλολίου και βενζολίου που βρέθηκαν στο χώρο, αντιστοιχεί ή όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά γενετικό υλικό, για να ταυτοποιθεί η 23χρονη Εριέττα, από την οποία δεν βρέθηκε γενετικό υλικό.

Αύριο η πρώτη δίκη – Συγγενείς του ελεγκτή διεκδικούν 1 εκατ. ευρώ αποζημίωση

Αύριο αναμένεται να εκδικαστεί η πρώτη αγωγή αποζημίωσης για τα Τέμπη, επί τη βάσει εργατικού δυστυχήματος. Η αγωγή έχει κατατεθεί από συγγενείς ελεγκτή που επέβαινε στην αμαξοστοιχία και έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα. Οι προσφεύγοντες, εκπροσωπούμενοι από τον επίτιμο δικαστικό λειτουργό Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της εταιρείας Hellinic Train, ζητώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη και την οδύνη που υπέστησαν από την απώλεια του συγγενούς τους.

Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και η αγωγή έχει κατατεθεί από 4 μέλη της οικογένειας του θύματος που αξιώνουν από 250 χιλιάδες ευρώ το καθένα.

Ερωτήματα για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος – Οι νέες δηλώσεις Καρυστιανού και η απάντηση Αγοραστού

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την υπόθεση των Τεμπών και ένα από αυτά αφορά στο ποιος είχε δώσει τελικά την εντολή για το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να… χαθούν στοιχεία όπως έχουν πει πραγματογνώμονες αλλά και συγγενείς των θυμάτων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών Θυμάτων Τεμπών και μητέρα της Μάρθης που σκοτώθηκε στο δυστύχημα, Μαρία Καρυστιανού μίλησε στο Alert για το εξώδικο που είχε στείλει στον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, καθώς είχε πληροφορηθεί ότι το μπάζωμα έγινε από την Περιφέρεια.

Όπως είπε, έλαβε γραπτή απάντηση από τον ίδιο τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ανέφερε πως «ακολουθούσε εντολές» και ότι αυτές ήρθαν από τον κ. Τριαντόπουλο έπειτα από δύο συνεδριάσεις που έγιναν για να καταλήξει στην απόφασή του.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο βίντεο, «εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι ”Εγώ ακολουθούσα εντολές και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή”».

Στην συνέχεια, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «αυτό το έγγραφο υπάρχει στην δικαιοσύνη και δεν έχει γίνει τίποτα;» και η κυρία Καρυστιανού απαντάει «τίποτε!».

Νέα απάντηση Αγοραστού

O πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός τόνισε στο aftodioikisi.gr, για τη νέα τοποθέτηση της κυρίας Καρυστιανού είπε:

«Όχι δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κυρία Καρυστιανού. Σέβομαι τον πόνο των οικογενειών και τόσο καιρό δεν ήθελα να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις. Εγώ όσα έχω να πω, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εγώ γραπτή δήλωση στην κυρία Καρυστιανού, ούτε έδωσα, ούτε αναφέρω το όνομα που η ίδια λέει».

Ως προς την επίθεση που δέχεται ο ίδιος για το μπάζωμα από την Περιφέρεια, ο πρώην Περιφερειάρχης, αναφέρει τα εξής:

«Η περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο, με μηχανήματα και τα συνεργεία. Ενεργήσαμε βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο οφείλαμε να συμβάλουμε και τεθήκαμε σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έγινε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δομές (νοσοκομεία κτλ). Κληθήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια-υποστηρικτικά, και το κάναμε, δίνοντας μηχανήματα, προσωπικό, σκαπτικά μέσα κ.α. Οπότε, δεν υπήρξε καμία μεμονωμένη πρωτοβουλία, ούτε προσωποποιείται η “εντολή”. Στο Σ.Ο.Π.Π συμμετέχουν πολλοί… και οι όποιες ενέργειες αποφασίζονται συντονισμένα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ