Ταραντίλης: Η σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την αγορά εργασίας

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή» σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Απασχόληση & τις Κοινωνικές Υποθέσεις διοργάνωσαν κοινή δημόσια συνεδρίαση, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την αγορά εργασίας. Στη συζήτηση δόθηκε ειδική έμφαση στις επαγγελματικές δεξιότητες και τις ειδικότητες που θα είναι αναγκαίες στο μέλλον λόγω της ταχείας εξέλιξης της τεχνολογίας αυτής καθώς και στους τρόπους προσαρμογής της αγοράς εργασίας σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ταραντίλης συμμετείχε διαδικτυακά στο πάνελ ειδικών για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των δεξιοτήτων, όπου Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων κατέθεσαν ερωτήματα για τις προκλήσεις και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους. Ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για μία επιτυχή αφομοίωση της τεχνολογίας αυτής από την αγορά εργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Ο κ. Ταραντίλης ανέδειξε σε απολύτως αναγκαίες αφενός τις τεχνικές δεξιότητες όπως τη βασική μαθηματική σκέψη, τη στατιστική και τη μηχανική μάθηση (machine learning) και αφετέρου τις κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής λήψης αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ειδικοτήτων που θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση στο μέλλον, όπως αυτές των επιστημόνων δεδομένων (data scientists), των μηχανικών δεδομένων (data engineers) και των υπευθυνων προστασίας δεδομένων (data protection officers), ενώ έκανε ειδική μνεία και στη μεγάλη σημασία της απόκτησης αυτών των βασικών δεξιοτήτων από το ευρύτερο σύνολο των εργαζομένων. Για τους λόγους αυτούς ανέφερε ότι η καλλιέργεια των βασικών αυτών δεξιοτήτων θα πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, ανέδειξε σε υψηλή προτεραιότητα την εμβληματική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ενός πλαισίου κανόνων δεοντολογίας και ηθικής ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ