Τα τουρκικά “Push Forward” στο Αιγαίο και οι εικόνες που «ξέχασε» ο Ερντογάν

Η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει γι’ ακόμη μία φορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό προς όφελος της. Στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο το εργαλειοποιεί, είτε για να δοκιμάσει τον ελληνικό μηχανισμό φύλαξης των συνόρων, είτε ακόμη για να θέσει υπό καθεστώς αμφισβήτησης ελληνικά εδάφη στον Έβρο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Και παρότι η ελληνική απάντηση είναι πάντα ισορροπημένη και αναλογική, η Τουρκία καιροφυλακτεί να μας κατηγορήσει ότι δήθεν κακομεταχειριζόμαστε τους μετανάστες, όπως πολλές φορές στο παρελθόν!

Οι τουρκικές αρχές συστηματικά και βάσει σχεδίου μεταφέρουν ομάδες μεταναστών από δομές φιλοξενίας κοντά στη μεθοριακή γραμμή πάνω σε νησίδες του Έβρου, στο πλαίσιο ακόμη μίας υβριδικής επιχείρησης εναντίον της Ελλάδας.

Τα ψέματα Ερντογάν

Σε ένα από τα επεισόδια, 38 πρόσφυγες εντοπίστηκαν αρχικά σε τουρκικό έδαφος και κατόπιν εντός της ελληνικής επικράτειας. Μετά από την σύλληψή τους από τις ελληνικές αρχές και σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, αυτοί αρχικά βρίσκονταν στην τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη ελληνική νησίδα από τις τουρκικές αρχές. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, οι Τούρκοι τούς συνέλαβαν εντός τουρκικού εδάφους κι ενώ δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας όπως δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο, τους μετέφεραν στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους προώθησαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Ερντογάν κατηγόρησε γι’ ακόμη μία φορά τη χώρα μας για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής στην Ακαδημία Χωροφυλακή και Λιμενικού Σώματος στην Άγκυρα, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «η τουρκική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές παράτυπων μεταναστών που απωθήθηκαν παράνομα από τις ελληνικές αρχές», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάρη στις προσπάθειες της ακτοφυλακής μας, έχουμε αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο. Τα τελευταία δύο χρόνια, σώσαμε τις ζωές 41.000 ανθρώπων τους οποίους η Ελλάδα άφησε να πεθάνουν». Επιχειρήματα τα οποία δε δίστασε να επαναλάβει και στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα γεγονότα σχετικά με την πραγματική μεταχείριση των μεταναστών από τους Τούρκους φαίνεται ότι τον διαψεύδουν και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο…

Συγκεκριμένα, ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mülteci Medyası ανήρτησε στις 22 Αυγούστου στο twitter ένα βίντεο με απαράδεκτες εικόνες από το κέντρο κράτησης μεταναστών της Καισάρειας.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, που αναδημοσιεύει σήμερα το enikos.gr, φαίνονται ξεκάθαρα οι πραγματικές συνθήκες μεταχείρισης των μεταναστών και προσφυγών από την Συρία, όπου υποβάλλονται σε λεκτικά και σωματικά βασανιστήρια, ξαπλωμένοι μπρούμυτα και δεμένοι πισθάγκωνα με χειροπέδες. Άνθρωποι δηλαδή, που τους συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο, ανακρίνονται και κατόπιν προωθούνται προς τα ελληνικά σύνορα. Εικόνες που προκαλούν ντροπή και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον τρόπο που οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Η Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η χώρα μας βλέποντας ότι αυτή η νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, λαμβάνει ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ελήφθη η απόφαση εκτός των άλλων για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών μάλιστα και την νέα επέκταση των 80 χιλιομέτρων, ο φράχτης θα έχει μήκος 120 χιλιόμετρα επί συνόλου 180 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων. Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας θα καλύπτεται απόλυτα από τον φράχτη, υψώνοντας αδιαπέραστο τείχος προστασίας.

Το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα γι’ ακόμη μία φορά στέλνει είναι σαφές: Είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της, που την ίδια στιγμή βέβαια είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Παράλληλα, μεταχειρίζεται τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κάτι που αποδεικνύεται από τις ίδιες τις μαρτυρίες τους, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσωσης των 38 μεταναστών, σε αντίθεση με τις απαράδεκτες πρακτικές της Τουρκίας.

Η Τουρκία από την άλλη – εκτεθειμένη από τα δεκάδες βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας – ασκεί βία, κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες και χρησιμοποιεί την πρακτική του «push forward», δηλαδή της βίαιης προώθησης τους προς το ελληνικό έδαφος. Παράλληλα, κατηγορεί την Ελλάδα με επικοινωνιακά τερτίπια και δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να την εκθέσει στη διεθνή κοινότητα…

Όμως οι προσπάθειές της ανακρούουν πρύμνα, αφού οι αποκαλύψεις που έρχονται από τα ίδια τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποδεικνύουν γι’ ακόμη μία φορά το μέγεθος της τουρκικής υποκρισίας και δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της αλήθειας.

Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις κι εν προκειμένω τα βίντεο και οι φωτογραφίες φτάνουν να γράψουν δεκάδες τόμους με τις τουρκικές θηριωδίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ