Τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

Τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

 

Τέσσερα αδικήματα βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τρία αδικήματα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με την έκθεση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή, Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής,  δήλωσαν ότι για τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο, πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, την παράβαση καθήκοντος, την υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ για τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισαν ότι πρέπει να ασκηθεί και δίωξη για πλαστογράφηση εγγράφου.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το αδίκημα της απιστίας, οι βουλευτές αναφέρουν ότι συντρέχουν και όλες οι επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν την πρόταση της πλειοψηφίας να ασκηθεί δίωξη για νόθευση εγγράφου και αντιπαραθέτουν ότι το αδίκημα της υπεξαγωγής σε ό,τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετίζεται με την πλαστογράφηση, καθώς δημιουργήθηκε νέο αρχείο αποτυπωμένο σε usb, ενώ το γνήσιο, κατά δήλωσή του, «έχει χαθεί».

 

Όμως, όπως λένε, το αδίκημα της υπεξαγωγής συντρέχει και για τον κ. Βενιζέλο, διότι όσο ήταν υπουργός Οικονομικών το διατηρούσε στο γραφείο του. Θα πρέπει να υπάρξει έρευνα από τη Δικαιοσύνη για το διάστημα που δεν ήταν υπουργός και κατείχε το αρχείο, επισημαίνουν. Για τον κ. Βενιζέλου, σημείωσαν ότι διατηρούσε στην κατοχή του το επίμαχο αρχείο το επτάμηνο της υπουργικής του θητείας και δήλωσαν ότι «είναι ισχυρή η ένδειξη της υπεξαγωγής, κάτι όμως που δεν μπορεί να διερευνήσει η Βουλή, παρά μόνον η τακτική Δικαιοσύνη».  «Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ελεγχθεί για ενδεχόμενη αξιόποινη συμπεριφορά από τη Δικαιοσύνη για την ανωμοτί κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και για την κατάθεσή του στην προανακριτική», ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην ολοκληρώσει τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή, εάν τα μέλη της δεν λάβουν γνώση του συνολικού πορίσματος, το οποίο πρέπει να εκπονήσει το ΣΔΟΕ για το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής των καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC, προκειμένου να υπάρχει εικόνα και για τη συνολική ζημία που υπέστη το Δημόσιο.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω ζητήματα για τη «συμμετοχική δράση» του Ιωάννη Καπελέρη και του Ιωάννη Διώτη, αναφορικά με την αλληλογραφία ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Ιω. Διώτη) , αλλά και για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία. Συγχρόνως, επισημαίνουν, η επιτροπή θα πρέπει να διαβιβάσει στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για τα περαιτέρω, σε βάρος των δύο μη πολιτικών προσώπων.

Επειδή, όπως λένε, οι υπολογιστές που εντοπίστηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αποτελούν πειστήρια, πρέπει να κατασχεθούν αμελητί με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

 

Για τον Γιώργο Παπανδρέου

Πολιτικές είναι οι ευθύνες που συντρέχουν τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι η προκαταρκτική έρευνα ανέδειξε τις ευθύνες του στην υπόθεση και χαρακτήρισαν απαράδεκτο το ότι δεν συζητήθηκαν, καν, στην επιτροπή. Επιπλέον, έθεσαν ζήτημα αποστολής των πρακτικών στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ψευδορκίας μαρτύρων που προσήλθαν σε κατάθεση το διάστημα που προηγήθηκε.

 

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα καταθέσει πρόταση με την οποία θα ζητάει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ανάγκη συγκρότησης ειδικής επιτροπής στη Βουλή για το θέμα της φοροδιαφυγής και προτείνει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα κριτήρια επιλογής των επικεφαλής και των στελεχών του ΣΔΟΕ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Δρίτσας και ο κ. Κοντονής, ξεκαθάρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει πόρισμα, απορρίπτοντας έτσι την πρακτική που ακολουθήθηκε από τα άλλα κόμματα να εκδώσουν «προκατασκευασμένα κομματικά πορίσματα» και να υποβαθμίσουν με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία της επιτροπής ως δικαστικού οργάνου. Έτσι, προβαίνουν σε κατάθεση κειμένου της «εμπεριστατωμένης γνώμης τους» στη γραμματεία της επιτροπής για τα όσα ερευνήθηκαν από αυτήν και για κείνα που δεν έτυχαν διερεύνησης, μολονότι έπρεπε να εξεταστούν. Ακόμη, επανέλαβαν τα όσα, με χθεσινή ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν για τον πρόεδρο της επιτροπής και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πως δεν έθεσαν υπόψη των υπολοίπων μελών το πόρισμα χωρίς, επίσης, να προηγηθεί διαβούλευση. Ωστόσο, δήλωσαν ότι δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στον Χρ. Μαρκογιαννάκη και τους βουλευτές των τριών κομμάτων «να αποκαταστήσουν αυτό που συνέβη χθες και να συμμετάσχουν σε διάσκεψη της επιτροπής, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της δικονομίας». 

 

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να κλιμακώσει τις ενέργειές του, σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει με την κατάθεση νέου αιτήματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με διευρυμένο κατηγορητήριο και περισσότερα πρόσωπα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ