Τα σημεία που διαφωνεί ο Βενιζέλος

Τα σημεία που διαφωνεί ο Βενιζέλος

 

Σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ιπποκράτους, εκφράζοντας τη διαφωνία του κυρίως σε ότι αφορά την απόφαση του Πρωθυπουργού για σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και τη λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί για την δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ απόφαση του Πρωθυπουργού με την οποία συστάθηκαν θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε όλα τα υπουργεία, ακόμα και σε εκείνα όπου δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις. Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει, λένε, να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό, ιδιαίτερη δε έμφαση πρέπει να δοθεί στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αρνητικά δείγματα που αναδεικνύουν την ανάγκη αποτελεσματικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, αυτά που συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, που καταψηφίστηκε τελικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ είχε επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει αποδεκτή, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Αρνητικό δείγμα, επίσης, θεωρεί και την επαναφορά με «εκβιαστικές» δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

 

Αυτό που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαίο- προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό το άρθρου 19 του νομοσχεδίου της Ναυτιλίας ή το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές ή για να επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε θέματα όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και η παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση- είναι η ολοκληρωμένη και συστηματική επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, έχει αναδειχθεί ως ανάγκη καθώς πρέπει η συμφωνία αυτή να αποτελεί το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν μπορεί να αφεθεί ως έννοια στα χείλη του κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, υπογραμμίζουν, μιλάει για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και ένα περίπου χρόνο, ήδη πριν από τις εκλογές.

Στην Ιπποκράτους, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι προφανές πως όλα όσα συμφωνούνται για τον συντονισμό της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη γιατί η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη κάθε εβδομάδα, από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές, δηλαδή για τις επόμενες 55 περίπου εβδομάδες, να έχει συγκεκριμένους στόχους και μηχανισμό αξιολόγησης του αποτελέσματός σε εβδομαδιαία βάση. Όπως τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, αυτός ο μηχανισμός αξιολόγησης πρέπει να βασίζεται σε μία δίκαια κατανομή «κόστους και οφέλους» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, του βάρους δηλαδή μεταξύ «δυσάρεστων και ευχάριστων» αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, λένε, το ΠΑΣΟΚ να καλείται να σηκώνει συνεχώς το βάρος επώδυνων αποφάσεων χωρίς να αναδεικνύεται η συμβολή του σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική συνοχή, κοκ.

 

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αφενός μεν επιτρέπει να στραφεί όλο το ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία (ρευστότητα- στήριξη επιχειρήσεων, ουσιαστική αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ευκαιρίες για νέους κοκ) και τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής (ανάσχεση ανεργίας, προστασία ευπαθών ομάδων κοκ), αφετέρου δε επιβάλλει να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή με χαρακτηριστικότερο αυτό της δημόσιας διοίκησης.

 

Την ίδια στιγμή, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι την εβδομάδα που τελειώνει αναδείχθηκαν οι βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως με τις παλινωδίες που καταγράφηκαν στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα. Κατέστη προφανής, επισημαίνουν, η αδυναμία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μία καθαρή και ολοκληρωμένη θέση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρότασή του να διεξαχθεί, ει δυνατόν πριν τις γιορτές του Πάσχα, συζήτηση στη Βουλή, τόσο για την προοπτική της χώρας μέσα στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όσο και για την Κύπρο. Συζήτηση που, όπως λένε, είχε άλλωστε ζητήσει, μεσούσης της κυπριακής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ