Τα “μηνύματα” της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη – Τι σηματοδοτεί το ταξίδι του

Επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα ταξίδι, που σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου σηματοδοτεί, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης. Η πρόσκληση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έγινε από τον Λίβυο ομόλογό του κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη Λιβύη, με διαφορά λίγων ωρών από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισφραγίσει με την παρουσία του την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδος-Λιβύης, καθώς και να μεταφέρει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αρχή που επιχειρείται στη Λιβύη και στην κυβέρνησή της. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ετοιμότητα της χώρας να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και, στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της.

Η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, αλλά και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη – συμπληρώνουν – θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας όλους τους τομείς. Αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει ο τομέας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η υγεία και η ασφάλεια. Υπογραμμίζουν παράλληλα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λιβύη όχι μόνο ως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ως ο ηγέτης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και των θέσεων της Ε.Ε. για την επόμενη μέρα στη Λιβύη.

Στη νέα αρχή που θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη για τις διμερείς σχέσεις, ο διάλογος και η συνεργασία πρέπει να οικοδομηθούν, με καλή πίστη και στη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας, προσθέτουν. Και υπογραμμίζουν ότι στη νέα σελίδα που γράφει η Λιβύη είναι σημαντικό να απαλλαγεί από τα απομεινάρια του παρελθόντος που την κρατούν πίσω, όπως είναι η παρουσία ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων στο έδαφός της αλλά και συμφωνίες εκτός διεθνούς νομιμότητας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibeh) στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος). Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Νάζλα αλ Μανγκούς (Najla al-Mangoush). Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι (Mohamed al-Menfi) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την επίσκεψη του στην Ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ