Τα F-35 προτεραιότητα της νέας ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας

Αλλαγή σελίδας σήμερα στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας με τον Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη να διαδέχεται τον Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ύστερα από 2 χρόνια παραμονής στον θώκο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, φορώντας για τελευταία φορά την στολή του Έλληνα Αξιωματικού, αποχωρίστηκε σήμερα και τη φόρμα πτήσης έπειτα από 3.800 ώρες σε μαχητικά αεροσκάφη Α-7 και F-16 στον ουρανό του Αιγαίου.

Έκανε απολογισμό του έργου του των τελευταίων 2 ετών, με αιχμή την απόκτηση των Rafale, των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών αλλά και τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τις «τεράστιες δυσκολίες και καθυστερήσεις που προκαλεί το ισχύον νομικό πλαίσιο προμηθειών, που σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζει άμεσα τους τιθέμενους στόχους διαθεσιμότητας των μέσων, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ανάληψης κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλοποίηση μίας διαδικασίας που θεωρείται από τις πιο περίπλοκες, αντιπαραγωγικές και χρονοβόρες διεθνώς».

Τα 3 δευτερόλεπτα

Κατά την τελετή επίδοσης των αναμνηστικών δώρων, ο Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ανέφερε για πρώτη φορά 2 πολύ σημαντικούς σταθμούς που τον σημάδεψαν στη ζωή του, οδηγώντας τον στην απόφαση να γίνει αεροπόρος και τελικά να ανελιχθεί στο ύπατο αξίωμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μνημόνευσε τον πατέρα του, αεροπόρο της ΠΑ που χάθηκε σε δυστύχημα με μαχητικό όντας τότε ο ίδιος μόλις 16 ετών. Πώς ύψωσε στην κηδεία το ξίφος του πατέρα του στον ουρανό και πώς αυτή η κίνηση τον έκανε να τιμήσει με την προσφορά του την ΠΑ.

Το δεύτερο, στο οποίο αναφέρθηκε, ήταν τα 3 δευτερόλεπτα που είδε να ετοιμάζονται για απογείωση 2 εκπαιδευτικά Τ-37 από το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και ήταν τα 3 δευτερόλεπτα που τον έκαναν να αλλάξει την απόφασή του και να γίνει τελικά πιλότος.

«3 δευτερόλεπτα μπορεί να είναι ολόκληρη η ζωή του αεροπόρου» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσα μπορούν να αλλάξουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, πετώντας με υπερηχητικές ταχύτητες.

Οι νέες προτεραιότητες

Ο παραλαμβάνων Αρχηγός ΓΕΑ, Δημοσθένης Γρηγοριάδης, στην ημερήσια διαταγή του έθεσε τις προτεραιότητες για την ΠΑ μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, δηλαδή το πέρασμα στα μαχητικά 5ης γενιάς, τα F-35, που μαζί με τα F-16 Viper και τα Rafale θα δημιουργήσουν τον ισχυρότερο αεροπορικό στόλο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα είμαστε παρόντες και δυνατοί όπου και όποτε απαιτηθεί, με διακλαδικό πνεύμα και τον μέγιστο βαθμό διαλειτουργικότητας, προκειμένου να εγγυόμαστε την ασφάλεια και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για το σκοπό αυτό. Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ακοίμητοι φρουροί των ελεύθερων ελληνικών ουρανών» ανέφερε στην διαταγή του.

Τόνισε την μεγάλη αναγνώριση που περιποιεί για την ΠΑ η ανάληψη της μεγαλύτερης συμμαχικής άσκησης που έχει γίνει ποτέ, επί ευρωπαϊκού εδάφους από πλευράς συμμετεχουσών χωρών, αεροσκαφών και προσωπικού, τη RAMSTEIN FLAG, γεγονός που το θεωρεί εθνική υπόθεση που πρέπει να στεφτεί με απόλυτη επιτυχία και να πιστοποιήσει την υψηλή θέση που κατέχει η Αεροπορία μας μεταξύ των συμμάχων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σκληρή εργασία που συντελείται ώστε η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καθιερωθεί διεθνώς, ως μια άκρως καινοτόμα άσκηση που θα προάγει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες στον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΑ τονίζοντας ότι άξιοι άνθρωποι όπως ο Θεμιστοκλής Μπουρολιάς δεν έχει την πολυτέλεια η πολιτεία να τους αφήσει αναξιοποίητους μετά την αποστρατεία τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ