Τα 3 σενάρια για τις εκλογές – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τις κάλπες

Τα εκλογικά σενάρια έχουν «φουντώσει» τις τελευταίες δύο ημέρες, ιδιαίτερα μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μυρίζει εκλογές». Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8 προκρίνονται συνολικά τρία σενάρια για τις ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες. Το πιο βασικό σενάριο είναι αυτό της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ δύο σενάρια με διαφορετικές ημερομηνίες εισηγούνται οι “οπαδοί” των πιο γρήγορων εκλογών.

«Εκλογολογία το τελευταίο 48ωρο. Φήμες, σενάρια, ημερομηνίες, εκτιμήσεις, προβλέψεις στον αέρα. Δύο σενάρια είναι τα βασικά. Το σενάριο της εξάντλησης της 4ετίας που εισηγούνται αρκετά από τα στελέχη της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι ο καλύτερος χρόνος για τις εκλογές είναι περί τα τέλη Μαΐου – η πρώτη Κυριακή- και τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου η δεύτερη, αν εν τω μεταξύ από την πρώτη Κυριακή δεν προκύψει λόγω απλής αναλογικής κυβερνητικό σχήμα. Αυτό είναι το σενάριο που οι περισσότεροι θεωρούσαν μέχρι πριν από την υπόθεση των παρακολουθήσεων ότι είναι το βασικό σενάριο για τις εκλογές» σχολίασε.

«Φαίνεται όμως ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να φέρει νωρίτερα τις κάλπες, γιατί πολλοί θεωρούν ότι η διαρκής φθορά λόγω των δημοσιευμάτων για τις παρακολουθήσεις και των αποκαλύψεων μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη ΝΔ, όσο παρατείνεται η παραμονή της στην εξουσία. Αυτοί που πιστεύουν στις πιο γρήγορες εκλογές, έχουν εισηγηθεί δύο διαφορετικά σενάρια. Το ένα σενάριο θέλει τις εκλογές τον Γενάρη, τώρα μέσα στο καταχείμωνο. Εισηγούνται δηλαδή στον Πρωθυπουργό να προκηρύξει τις εκλογές την ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή και να στηθούν οι κάλπες αμέσως μετά τις γιορτές. Δεν μοιάζει ιδιαιτέρως πιθανό αυτό το σενάριο, διότι πρώτον δεν είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και δεύτερον θεωρείται γενικώς ότι καλύτερος χρόνος για τις εκλογές είναι η άνοιξη, που φέρνει μαζί της λιακάδα, ελπίδα, καλύτερη ψυχολογία για τους πολίτες από ότι ο χειμώνας» πρόσθεσε.

«Το δεύτερο σενάριο που μοιάζει αρκετά πιθανό είναι οι εκλογές να γίνουν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Να ανακοινωθούν μετά τις γιορτές, μέσα στον Γενάρη και οι κάλπες να στηθούν την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη ή την πρώτη με δεύτερη Κυριακή του Μάρτη. Φαίνεται ότι οι πιθανότητες αυτού του σεναρίου αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, αν κανείς συνυπολογίσει την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι “μύρισε” εκλογές” αλλά και την απάντησή του σε ερωτήματα που δέχθηκε στο Λονδίνο για τον χρόνο των εκλογών, όπου είπε ότι θα γίνουν προς το τέλος της τετραετίας αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο. Συνδυαζόμενη η δήλωση της Καλλιθέας με αυτή του Λονδίνου δίνει την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να φέρει λίγο πιο νωρίς τις κάλπες» αποκάλυψε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ακούστε το ηχητικό από την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ