ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η κούρσα της διαδοχής – Τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» και οι διαβουλεύσεις

Η κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει την αρχή. Θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αύριο, Τετάρτη, στις 12:30 το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

Εκτός από την Έφη Αχτσιόγλου, έχει «κλειδώσει» και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, ο οποίος θα ακολουθήσει τη θεσμική οδό και θα κάνει ανακοινώσεις στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, καταθέτοντας ταυτόχρονα και την πολιτική πλατφόρμα του. Ο κ. Παππάς επιδιώκει να διαδραματίσει και έναν άλλο ρόλο πέρα από την υποψηφιότητά του, καθώς αναζητείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι: δηλαδή εκείνους που θέλουν συνέδριο και εκλογή ηγεσίας  μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκείνους που θέλουν fast track διαδικασίες.

Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένη και η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μόνο τυχαίο εξάλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί το κάλεσμα που κάνει ο κ. Τσακαλώτος στους εκπροσώπους του Τύπου στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, στου Ψυρρή. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα κάνουν η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης.

Οι επαφές της Έφης Αχτσιόγλου

Στα πλεονεκτήματα της Έφης Αχτσιόγλου συγκαταλέγονται η κυβερνητική θητεία και η μεγάλη γνώση σε θέματα οικονομικά και εργασιακά. Ωστόσο φαίνεται ότι αποτελούν πρόβλημα οι πιο αριστερές ριζοσπαστικές θέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς. Αυτές είναι που αποξενώνουν τους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα κινηθούν μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να είχε επαφές τόσο με προεδρικούς όσο και με πασοκογενείς προκειμένου να διαβεβαιώσει τους δεύτερους ότι τους θέλει στο κόμμα. Επίσης, πληροφορίες θέλουν να τάσσεται στο πλευρό της και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αναλάβει ρόλο στο επικοινωνιακό επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου.

Ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε ο οδικός χάρτης, με το θέμα να παραπέμπεται για τελική απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή. Η απόφαση του οργάνου είναι για διαρκές συνέδριο στις 25-26 Αυγούστου και εκλογή ηγεσίας στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, εκλογή ηγεσίας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου (24/9 συγκεκριμένα), πρότεινε ο Νίκος Παππάς, ενώ συνέδριο και εκλογή ηγεσίας τον Νοέμβριο, πρότεινε ο Παύλος Πολάκης.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν σε ψηφοφορία οι προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα, εκτός αν βρεθεί νωρίτερα συμβιβαστική λύση με μικρή χρονική μετάθεση των εσωκομματικών διαδικασιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ