ΣΥΡΙΖΑ: «Καταστροφική η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης»

Για «καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» που «εντείνει τις ανισότητες και τα κοινωνικά αδιέξοδα» κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταγγέλλοντας πως «με έναν καταιγισμό νομοσχεδίων που έρχονται με διαδικασίες εξπρές και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση η κυβέρνηση ομολογεί την απουσία πολιτικής βούλησης για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και επιβεβαιώνει την προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών».

«Την ίδια ώρα το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν θηλιά στο λαιμό για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ΝΔ εμμένει στην ανάλγητη πολιτική της που αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, με το ρεκόρ δεκαετίας στους πλειστηριασμούς να οδηγεί στα πρόθυρα μεγάλης κοινωνικής κρίσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές παραπέμποντας στην «εικόνα έξωσης του 82χρονου με αναπηρία στη Χαλκιδική» όπως και στις «τραγικές εικόνες στο “Έλενα” με γιατρούς, λεχώνες και μωρά να παραμένουν χωρίς θέρμανση εδώ και δύο βδομάδες».

«Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που διαλύει καθημερινά τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιλέγει το δρόμο της σκληρής αλλά δομικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Προχωρούμε άμεσα στην επανακατάθεση της πρότασης νόμου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας και συνεχίζουμε με πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και τεκμηριωμένες προστάσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών», αναφέρουν οι εν λόγω πηγές.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του

Όσον αφορά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «τα σενάρια για δανεισμό -και μάλιστα με ανταλλάγματα- των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δεν συνάδουν με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες». Όπως σημειώνουν, «η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ τονίζουν πως «αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει».

«Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός, να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση και ενισχύει το νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και άρα εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», προσθέτουν, ενώ υπενθυμίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει τη θέση του για τη συγκρότηση μόνιμης Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται».

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας. Με αυτό το πνεύμα, υπερασπιζόμενοι τη θέση της χώρας μας, καταδικάσαμε την απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ έναντι του θεσμού του Έλληνα πρωθυπουργού. Η λύση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διακυβερνητικού διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο και με τη συμμετοχή της UNESCO», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ