ΣΥΡΙΖΑ: Η «μάχη» των τάσεων για την επόμενη μέρα – Τα σενάρια διαδοχής και οι διαφωνίες

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος. Κρίσιμες διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει μια εικόνα που θυμίζει κινούμενη άμμο, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για μια σειρά από κομβικά ζητήματα.

Αύριο, Κυριακή συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή της νέας ηγεσίας και όχι μόνο. Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει τον επικεφαλής της, με φαβορί να είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομά της έχει «κλειδώσει». Επίσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει Γραμματέα Κ.Ο.,  ενώ στην ίδια συνεδρίαση θα αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος και ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής . Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει πιθανότατα η Κεντρική Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ανασυνταχθούν μετά την «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα και να συμφωνήσουν στην πορεία για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Η αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι πολύ κρίσιμη για το αν θα βγει «λευκός καπνός» σχετικά με τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο σύγκλισης μεταξύ των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες υπήρξε διαδικτυακή διαβούλευση των λεγόμενων «προεδρικών», ενώ σήμερα πραγματοποιείται διαδικτυακή σύσκεψη της «Ομπρέλας» (53+), της πρώην εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κυρίαρχες τάσεις συμφωνούν ότι… διαφωνούν σε όλα. Τα δύο βασικά «αγκάθια» είναι δύο: Συνέδριο και χρόνος εκλογής της νέας ηγεσίας.

Η Κίνηση Μελών, οι λεγόμενοι «προεδρικοί» προτείνουν κάλπες για τον πρόεδρο στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκές συνέδριο στο οποίο θα μετέχουν οι αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί στο προηγούμενο συνέδριο.

Αντίθετα, η Ομπρέλα θέλει να επισπευστεί η εκλογή προέδρου. Nα στηθούν κάλπες μέχρι τα τέλη Ιουλίου και να γίνει έκτακτο συνέδριο με νέους συνέδρους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή τον Νοέμβριο.

Υπάρχει βεβαίως και η πρόταση να πάνε και οι δύο διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μέχρι τότε να μείνει η Όλγα Γεροβασίλη, που όλα δείχνουν ότι θα είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ως μεταβατική πρόεδρος, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την Πολιτική Γραμματεία.

Η κούρσα της διαδοχής έχει ήδη αρχίσει. Αν και κανείς ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, ως φαβορί εμφανίζονται η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο εκλεκτός της Oμπρέλας ενώ στο παιχνίδι φαίνεται να έχουν μπει η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης.

Οι ζυμώσεις πάντως για τα πρόσωπα συνεχίζονται. Η Κίνηση Μελών αναζητά ένα πρόσωπο που θα τους εκφράσει. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ένα κομμάτι των «προεδρικών» βλέπει θετικά την Ρένα Δούρου, που ήταν δεύτερη πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, άλλοι «προεδρικοί» μαζί με πασοκογενείς επιθυμούν την κάθοδο του Διονύση Τεμπονέρα, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι στο τέλος θα στηριχθεί ο Αλέξης Χαρίτσης για να κονταροχτυπηθεί με τον εκλεκτό της Ομπρέλας.

Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, στην Ομπρέλα φαίνεται πως έχουν δώσει το χρίσμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να κάνει στην άκρη για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ