ΣΥΡΙΖΑ: Ανεμβολίαστα παραμένουν τα ανάπηρα παιδιά στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας – Η απάντηση του Κοντοζαμάνη

Ερώτηση με θέμα “ανεμβολίαστα παραμένουν τα ανάπηρα παιδιά στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω ανευθυνότητας και εμπαιγμού από την κ. Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και την «εκλεκτή» του Πρωθυπουργού Διοικήτρια του Κέντρου κα Νάκου” κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής την Αναπηρώτρια Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

“Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο ντροπιαστικό «σίριαλ» του εμπαιγμού ανάπηρων παιδιών και των γονιών τους που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, όταν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας εμβολιάστηκαν εκτός σειράς συγγενείς και φίλοι της διοίκησης του Κέντρου και «γαλάζια στελέχη» της περιοχής. Το ίδιο συνέβη και την επόμενη ημέρα. Στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ είχε ανακοινωθεί στους γονείς των ανάπηρων παιδιών του Κέντρου Ημέρας του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά τους, ειδοποιήθηκαν ότι αυτό δεν θα γίνει διότι «δεν φτάνουν τα εμβόλια». Στην πραγματικότητα, εκείνη την ημέρα έγινε η δεύτερη δόση στους παράτυπα εμβολιασθέντες της 25-26 Ιανουαρίου και ήρθαν και πάλι νέα άτομα εκτός σειράς; Για το σκάνδαλο αυτό μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη Εισαγγελική έρευνα, ενώ δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι εμπλέκονταν αποπέμφθηκαν από τον Δήμαρχο και διαγράφτηκαν από το κόμμα της ΝΔ.

Στη συνέχεια, στις 5 Μαρτίου, ενημέρωσαν τους γονείς των ανάπηρων παιδιών του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος» ότι θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να εμβολιασθούν τα παιδιά τους την εβδομάδα 22-26/3 και όλοι οι γονείς απάντησαν θετικά. Τη Δευτέρα, 22/3, ο σύλλογος των γονιών των παιδιών ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά ότι οι εμβολιασμοί δε θα γίνουν διότι ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας έδωσε εντολή να ακυρωθούν όλοι οι εμβολιασμοί με κινητές μονάδες σε κάθε είδους ιδρύματα του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησε ένας τραγέλαφος απόσεισης ευθυνών, καθώς το μεν γραφείο του Υπουργού Υγείας δηλώνει στους γονείς ότι ουδέποτε ο ίδιος έχει δώσει τέτοια εντολή, η δε υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μιχαηλίδου, υπεύθυνη για την προστασία των ανάπηρων παιδιών δεν απαντά στα αγωνιώδη τηλέφωνα του Συλλόγου των γονιών. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η υπεύθυνη Διοικήτρια του ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας και γνωστή «εκλεκτή» του Πρωθυπουργού κα Νάκου είναι άφαντη και απούσα.

Για πολλοστή φορά εμπαίζονται ανάπηρα παιδιά και οι οικογένειές τους χωρίς αιδώ, με περισσό θράσος και ανευθυνότητα και την ίδια ώρα η αρμόδια Υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδιαφορεί για τις καταγγελίες και δεν παρεμβαίνει υπέρ των ανάπηρων παιδιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό

  • Γνωρίζετε ότι αναβλήθηκε για δεύτερη φορά ο εμβολιασμός των ανάπηρων παιδιών του Κέντρου Ημέρας του ιδρύματος «Άγιος Δημήτριος»; Σε τι ενέργειες έχετε προβεί; Θα αποδοθούν ευθύνες για αυτή την συνεχόμενη και απαράδεκτη αναλγησία εις βάρος τόσων οικογενειών;

  • Πότε θα εμβολιαστούν τα ανάπηρα παιδιά που αποκλείστηκαν δύο φορές από τον εμβολιασμό;

  • Γιατί εξακολουθείτε να διατηρείτε στη θέση της την κα Νάκου ενώ θα έπρεπε να την είχατε ήδη αποπέμψει καθώς έχει την ευθύνη για το σκάνδαλο των παράτυπων εμβολιασμών για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική παρέμβαση.

Κοντοζαμάνης: Δεν υπάρχει καμία εντολή για ακύρωση εμβολιασμών

“Προφανώς δεν υπάρχει καμία εντολή για ακύρωση εμβολιασμών. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν. Υπάρχει επάρκεια, υπάρχει προγραμματισμός για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού και σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει κάποιος πολίτης που επιθυμεί να εμβολιαστεί χωρίς εμβόλιο” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ακυρώθηκαν για δεύτερη φορά οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

“Σίγουρα σε μία τέτοια, τόσο μεγάλη επιχείρηση όπως είναι αυτή η επιχείρηση “Ελευθερία” του εμβολιασμού, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις ή κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία μεταθέτουν τον εμβολιασμό για λίγο αργότερα” τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ