Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO»

Στο σχέδιό του για μια Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτική, παραγωγική οικονομία παρουσίασε, μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία.

«Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που χτίζουμε σε διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της μέσα από τα Περιφερειακά μας Συνέδρια σε όλη τη χώρα. Με αυτό το σχέδιο φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτόν τον μεγάλο στόχο, χρειαζόμαστε κι ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο. Κάπου ανάμεσα στο 2019 και στο 2023 άκουσα την διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί το 2015 να κέρδισε τις εκλογές και να έγινε κυβέρνηση, αλλά δεν κέρδισε την εξουσία. Οι αρμοί της εξουσίας ήταν στα χέρια άλλων. Διαβάζω επίσης στις αποφάσεις μας για την διαρκή αδυναμία μας να αποκτήσουμε σχέσεις, γείωση και επιρροή στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα εργατικά σωματεία. Με απασχολούν πολύ αυτές οι διαπιστώσεις, αυτή η συλλογική εμπειρία και αυτοκριτική.

Πρέπει να ξαναδούμε το κόμμα μας ως εργαλείο ουσιαστικής σχέσης με την κοινωνία και τους θεσμούς. Στη σημερινή εποχή οι 10 ή οι 100 έμπειροι γνώστες δεν αρκούν. Γιατί η γνώση τρέχει, οι κοινωνικές σχέσεις παράγονται με μεγάλη ταχύτητα και σε υπερβολικά μεγάλο όγκο. Κανένας κομματικός μηχανισμός κλεισμένος στον εαυτό του, δεν μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει.  Η δικτύωση του κόμματος με τους φορείς συλλογικής έκφρασης και τα αποκεντρωμένα γνωσιακά δίκτυα (knowledge networks) της κοινωνίας είναι άμεση αναγκαιότητα. Και αυτή μπορεί να συμβεί μόνο με τη μέγιστη αξιοποίηση των μελών μας, των φίλων μας, αλλά και όσων συνεργάζονται μαζί μας θεματικά.

Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στη νεολαία με τον τρόπο που αυτή σήμερα ζει, επικοινωνεί και λειτουργεί. Εκτός από τους Boomers και τους Millennials, πρέπει να μάθουμε πώς να μιλάμε στη Γενιά Ζ (Gen Z), τους νέους και τις νέες που πέρασαν την εφηβεία ή τα φοιτητικά τους χρόνια μέσα στη δοκιμασία και τον εγκλεισμό της πανδημίας.  Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις ενώσεις των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε τη ριζική τους ανανέωση και τη διεύρυνσή τους με τις νέες μορφές εργασίας. Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στην αυτοδιοίκηση, τον μαζικότερο χώρο ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά. Να ξανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για την προοδευτική διοίκηση των πόλεων και των περιφερειών. Ώστε σε 4 χρόνια από τώρα να μην ξαναμιλάμε για χαμένες ευκαιρίες και πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής.

Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις επαγγελματικές ενώσεις, τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις των μικρομεσαίων για τις θέσεις και την πολιτική μας. Γι αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη γνώση, τις εμπειρίες και τα δίκτυα των μελών μας. Γι αυτό και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα μέλη.  Δεν ζούμε το τέλος της πολιτικής, των ιδεολογιών ή της ιστορίας, όπως βιάστηκαν να διακηρύξουν κάποιοι. Γι αυτό είμαστε εδώ. Γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητα να αλλάξουμε την κοινωνία και τη χώρα μέσα από την πολιτική», είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO»

«Για να εμπνεύσουμε ξανά τους συμπολίτες μας και ειδικά το νέο κόσμο, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε ένα κόμμα σύγχρονο, ελκυστικό, που συμβαδίζει με την εποχή του.  Αυτό θέλω να κάνω, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν. Μπήκα συνειδητά στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη ώρα της ήττας, για να αγωνιστώ για την ολική επαναφορά και τη νίκη των προοδευτικών ιδεών και της προοδευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας.  Και σήμερα είμαι εδώ και σας μιλάω από αυτή τη θέση της ύψιστης ευθύνης, γιατί το αποφασίσατε εσείς. Ο πληγωμένος, αλλά περήφανος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη μαζικότατη συμμετοχή σας στην πρωτόγνωρη εκλογική μας διαδικασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Δεν παραγνωρίζω, ούτε υποτιμώ το ρόλο και την προσφορά κανενός. Τιμώ την ιστορία του χώρου που εντάχθηκα. Για να πετύχουμε, όμως, τους μεγάλους κοινούς μας στόχους, πρέπει να τολμήσουμε βαθιές αλλαγές με γενναιότητα.  Με μεγαλύτερη διαφάνεια και πλατύτερη συμμετοχή στη λειτουργία μας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ