Συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο – Νέες υπερπτήσεις τουρκικού drone

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Άγκυρα, με νέες υπερπτήσεις πάνω από νησιά στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά αντί για μαχητικό αεροσκάφος, επιστρατεύτηκε drone. 

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συγκεκριμένα στις 10:37 ένα τουρκικό μη επανδρωμένο UAV τύπου ANKA πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια.

Τακτική προκλήσεων από την Τουρκία: Θέλουν «ζώνες επιτήρησης» στο Αιγαίο

Σε δημοσίευμα της Realnews της Κυριακής, ανώτατες πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο, απάντησαν στο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι ελληνικές δυνάμεις σε διάφορα σενάρια τουρκικών προκλήσεων. «Τα σενάρια και οι τρόποι αντίδρασης σε καμία περίπτωση δεν διαρρέονται, ούτε ανακοινώνονται», λένε με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι επιμένουν στη συντήρηση της έντασης από αέρος στο Αιγαίο, δίνοντας έμφαση αυτή τη χρονική περίοδο στην αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs).

Η πρώτη αποτίμηση αυτής της τακτικής είναι ότι η Τουρκία «ξεμένει από μαχητικά και στέλνει το φθηνό σε κόστος χρήσης αερόχημα για να συνεχίσει να δηλώνει παρουσία». Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με τον αυξημένο αριθμό των παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την τακτική είναι πολύ μικρότερος, ειδικά αν συγκριθεί με τα αντίστοιχα στατιστικά των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η μειωμένη παρουσία των τουρκικών μαχητικών εξηγείται και από την εφαρμογή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στις διαθεσιμότητες των τουρκικών F-16, με την ελλιπή ροή ανταλλακτικών. Την ίδια στιγμή, καταγράφονται και αναλύονται όλα τα δεδομένα των πτήσεων των UAVs, με την ελληνική πλευρά να διαπιστώνει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο πτήσεων, κάτι που ενδεχομένως εγείρει διάφορα ζητήματα.

Για παράδειγμα, η νήσος Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο φαίνεται να μπαίνει στο επίκεντρο αυτής της τακτικής, αφού εκεί, από την αρχή του χρόνου, έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε υπερπτήσεις. Η εκτίμηση είναι ότι η Αγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει άτυπες «ζώνες επιτήρησης», με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων, όσο δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, δεν θα είναι έκπληξη εάν η τουρκική πλευρά παρουσιάσει στον ΟΗΕ ή στο ΝΑΤΟ διάφορες καταγραφές από τις πτήσεις που πραγματοποιεί μέσα στον ελλαδικό χώρο ώστε να δείξει ότι επιτελεί και… συμμαχικό έργο. Εκτός αυτού, όμως, δεν μένει απαρατήρητη και η προκλητική ρητορική που έχουν υιοθετήσει Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, αυτή η ρητορική της έντασης σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με όσα πραγματικά εκτυλίσσονται στο Αιγαίο. Διότι, όπως παρατηρούσε αξιωματικός με μεγάλη εμπειρία, «αν εξαιρέσει κάποιος την παρουσία των UAVs, κατά τα άλλα στο πεδίο δεν βρίσκεται κανένα άλλο τουρκικό πλοίο ή μέσο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ