Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη την Τετάρτη ενόψει της πενταμερούς – Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος της συνάντησης είναι η από κοινού προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή σύνοδο για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου.

Οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό εντείνονται μέρα με την ημέρα. Μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε πως θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο και επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά πηγαίνει στη σύσκεψη με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, που αποτελεί μια σημαντικότατη συνάντηση, προσθέτοντας πως εκείνο που μπορεί να πει μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν προεξοφλούν σε καμία απολύτως περίπτωση αδιέξοδο και σίγουρα πηγαίνουν στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οι δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Άρα το τι κάνουμε από δικής μας πλευράς όλο αυτό το διάστημα και θα κορυφωθεί και αυτή την εβδομάδα, μάλιστα θα υπάρξει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα την Τετάρτη για να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της άτυπης διάσκεψης και συμπλήρωσε πως επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και μεταβαίνουν εκεί με μοναδικό στόχο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Για μας θετικό αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Γκραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει, επίσης, συνέχισε, “να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι στο παρελθόν και στο σύντομο και στο μακρινό παρελθόν, σε πολλές των περιπτώσεων, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η στάση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να υπάρξει αναδίπλωση από δική μας πλευράς”.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, για αυτό τον λόγο είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και από δική μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Πάνω και από όλα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία, είναι θέμα εκτός συζήτησης από δικής μας πλευράς.

Το δεύτερο ζήτημα, σημείωσε, “είναι να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας”, σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι “η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία οδήγησε σε αρκετές συγκλίσεις, συγκλίσεις μάλιστα που επιτεύχθηκαν κάποιες απ’ αυτές για πρώτη φορά».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απ’ εκεί και στα έξι κεφάλαια του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα.

Ένα απ’ αυτό αφορά, όπως είπε, “και το ερώτημα σας περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το εδαφικό”.

Όλα αυτά είναι, είπε, καθοριστικής σημασίας κεφάλαια και για όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνουν με συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία δεν ξεφεύγουν του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κατέληξε.

Πηγή: Euronews.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.