Συνάντηση Δένδια-Στόλτενμπεργκ: Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η Διαδικασία Διαλογισμού «NATO 2030», οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Εαρινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έναν στρατιωτικό μηχανισμό απεμπλοκής και αποφυγής ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ. “Χαίρομαι που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά μετά από την επίσκεψή μου στην Άγκυρα και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό απεμπλοκής”, δήλωσε.

“Οι διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία “ΝΑΤΟ 2030”, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι, “σκοπεύω να υποβάλω ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού – μέσω στενών και τακτικών διαβουλεύσεων και με τους 30 Συμμάχους – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ενίσχυσης των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για ανθεκτικότητα, αύξηση των επενδύσεων σε νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες, την ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του ΝΑΤΟ και την ικανότητά του να υπερασπίζεται τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες και να οικοδομεί στενότερες συνεργασίες με ομοειδείς δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας-Ειρηνικού”.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι Σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές συνθήκες και τις συνθήκες ασφαλείας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.