Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Πολλά συνέβησαν αυτά τα 4 χρόνια, όμως αντέξαμε – Τα όπλα ήταν πάντα σε ετοιμότητα 

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον παραλαμβάνοντα, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. «Πολλά συνέβησαν αυτά τα 4 χρόνια. Όμως αντέξαμε. Τα όπλα ήταν πάντα σε ετοιμότητα» τόνισε ο επίτιμος πλέον Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην τελευταία του διαταγή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε την 45ετή καριέρα του στις Ένοπλες Δυνάμεις είπε σήμερα και το τελευταίο αντίο, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος μετά από 4 χρόνια θητείας στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αποστρατεύεται, έχοντας εξαντλήσει το μέγιστο της παραμονής του.

Για να ακριβολογούμε, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι ο μακροβιότερος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού εκτός από τα 4 χρόνια – το μέγιστο που του έδινε ο νόμος – διατέλεσε άλλες 25 ημέρες επιπλέον και μάλιστα δύο φορές.

Η μία αναπληρώνοντας τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, για περίπου 10 ημέρες όταν αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και η δεύτερη ότι ο κος Αποστολάκης ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας και για 16 ημέρες ήταν στο πηδάλιο του ΓΕΕΘΑ ως διάδοχός του, πριν οριστεί Διοικητής 1ης Στρατιάς, απ’ όπου εν συνεχεία ανελίχθηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα το πρωί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων έπεσαν οι τίτλοι τέλους μίας εποχής, του πιο εμβληματικού ίσως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, της τάξης ’83 της ΣΣΕ έκλεισε σήμερα μία καριέρα υπηρεσίας και προσφοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 45 ετών.

Στην τελευταία του διαταγή, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, όλα όσα συνέβησαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, τις προσπάθειες, τις επιτυχίες αλλά και τους σχεδιασμούς για το αύριο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πολλά κι δύσκολα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αυτά τα τέσσερα χρόνια» ανέφερε στην ομιλία του, ξεκινώντας από τα δύσκολα που ήρθαν με το «καλημέρα» τον Φεβρουάριο του 2020 και την υβριδική απειλή από την Τουρκία με «πάνω από 150.000 λαθρομετανάστες που επιχείρησαν να εισβάλλουν στην χώρα μας». Εκθείασε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και την συνεργασία με τους Εθνοφύλακες και τα Σώματα Ασφαλείας τονίζοντας «ο Εβρος δεν έπεσε και δεν θα πέσει ποτέ».

Συνέχισε με την κρίση του Oruc Reis και την αποφασιστική στάση στη θάλασσα και τον αέρα των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας ότι «αν κι εφόσον απαιτείτο θα πράτταμε το χρέος μας μόνοι μας. Όπως ξέραμε».

«Μέχρι και πριν λίγους μήνες, υπήρχαν συνεχείς εντάσεις και προκλήσεις σε αέρα, θάλασσα και στεριά» ανέφερε ο Στρατηγός Φλώρος εφιστώντας την προσοχή για εγρήγορση σε κάθε εξέλιξη.

«Είμαι βαθύτατα υπερήφανος για τα στελέχη των ΕΔ. Μπορούν να κάνουν τα πάντα. Εύγε» είπε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σημαντική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, την δημιουργία κι επάνδρωση των mega – εμβολιαστικών κέντρων.

Από την ομιλία του δεν μπορούσε να παραλείπει και η ίδρυση των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου – ΔΕΠ,η οποία ήταν όνειρο ζωής κι έβαλε τις Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ σε νέα εποχή.

Αναφέρθηκε στις πιέσεις που άσκησε ώστε να προχωρήσουν τελικά από την κυβέρνηση 15.000 προσλήψεις από το 2020 ως 2025.

Η Αμυντική Διπλωματία αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της πολιτικής που χάραξε το ΓΕΕΘΑ επί των ημερών του, διάστημα κατά το οποίο οι ΕΔ αναβαθμίσαν τις συνεργασίες τους με ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία ακόμη και Σερβία.

«Πολλά συνέβησαν αυτά τα 4 χρόνια. Όμως αντέξαμε. Τα όπλα ήταν πάντα σε ετοιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα για πολλές αθέατες ιστορίες που διαδραματίστηκαν σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, χωρίς ποτέ να μάθει κανείς τίποτε, και την Ελλάδα να βγαίνει ακόμη πιο δυνατή.

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει στη γειτονιά μας. Κανείς δεν θα στοιχημάτιζε πριν από 5 χρόνια ότι θα είχαμε 2 πολέμους. Χρειάζεται εγρήγορση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους που βρίσκεται πλέον στο Ελληνικό Πεντάγωνο, που αποτελεί τιμή στους πεσόντες υπέρ της πατρίδας από 1830 ως 1974.

Έκλεισε την ομιλία του με λόγια του Διονύσιου Σολωμού «κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς το μεγαλείο της».

Δεν παρέλειψε να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αρχηγούς που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στους στενούς συνεργάτες του, τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΝ Ιωάννη Δρυμούση, τον απερχόμενο υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Φραγκίσκο Λελουδα, τον επί 3 χρόνια διευθυντή του Λουκά Τσαρμακλή και τον τελευταίο διευθυντή Γιώργο Κιούση .

«Στον νέο Αρχηγό και πολύ καλό φίλο Δημήτρη Χούπη, εύχομαι κάθε επιτυχία» κι επικαλούμενος τα λόγια του Περικλή προς τους Αθηναίους πριν την μάχη με τους Πέρσες αναφώνησε «Ζήτω το Έθνος».

Συγκίνηση

«Διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου και θα αφιερώσω αποστολικά όλη μου την ενέργεια, δυναμική και τον χρόνο μου προκειμένου να διασφαλίσω διά των καθηκόντων μου, το πρωταρχικό θεμελιώδες και το ουκ άνευ αγαθό της Εθνικής Ασφάλειας» ανέφερε στην ομιλία του ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτρης Χούπης.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις που επιβάλλουν την μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων προσαρμοσμένων στα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της θητείας μέσω του οπλίτη – πολίτη, ενώ απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς ανέφερε ότι η επιβολή δια τιμωριών δείχνει την ύπαρξη Άρχων και όχι ενός ηγέτη που χρειάζεται το Στράτευμα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συνεργασία που είχε ως Διοικητής ΔΕΠ με τον Κωνσταντίνο Φλώρο αλλά και την τιμή που αποτελεί για τον ίδιο και ευθύνη η διαδοχή του.

Με έναν εγκάρδιο εναγκαλισμό προς τον Κωνσταντίνο Φλώρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον επίτιμο πλέον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την τετραετή προσφορά του στην πατρίδα, ευχόμενος τα καλύτερα για τον ίδιο και την οικογένειά του, την οποία γνωρίζει όπως τόνισε προσωπικά.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ