Στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Σε επιφυλακή ο Στρατός σε όλα τα στρατόπεδα και τα σύνορα

Δεν θα κλείσει κανείς μάτι απόψε από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο τον Έβρο, όπου μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο τίθεται σε ύψιστη επιφυλακή.

του Χρήστου Μαζανίτη 

Από λεπτό σε λεπτό προσγειώνεται με ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η κινητοποίηση στις Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας των πυρκαγιών είναι γιγαντιαία. Εκτός από την συνδρομή με δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα, σε συναγερμό τίθενται όλα τα στρατόπεδα ενώ κατά μήκος των συνόρων αυξάνονται κατακόρυφα οι περιπολίες.

Κατόπιν διαταγών του ΑΓΕΕΘΑ πέρα από την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως (ΖΑΠ), αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή. Αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή με την συμμετοχή και μη εν υπηρεσία προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Έβρο.

Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Από αύριο το πρωί, 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των ν. Έβρου και Ροδόπης.

Επίσης το UAV HERON θα εκτελέσει πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του ν.Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Βίντεο από τη Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Αλεξανδρούπολη:

Κατόπιν διαταγών και οδηγιών του ΓΕΕΘΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών την 21η Αυγούστου, και σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, διατέθηκαν τα παρακάτω μέσα:

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:

●              4 Αεροσκάφη (Α/Φ) CL-415, 1 Α/Φ PZL και 2 Ελικόπτερα (Ε/Π) CHINOOK.

●              2 Ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

●              2 Ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ των 10 ατόμων (σύνολο 20).

●              Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

●              Υδροφόρα Οχήματα.

●              Βυτιοφόρα Οχήματα.

●              Οχήματα Γενικής Χρήσης.

 

ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ:

●              2 Α/Φ PZL.

●              1 Α/Φ CL-215.

 

ΣΤΗΝ ΘΙΣΒΗ ΘΗΒΩΝ:

●              1 Α/Φ PZL.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις για σήμερα 21 Αυγούστου 2023, συνδράμουν στην πρόληψη πυρκαγιών με εκπομπή συνολικά 149 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (894 άτομα με 447 οχήματα) και 11 πυροφυλακίων (66 άτομα με 33 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 960 ατόμων και 480 οχημάτων, σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας.

Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα για όλη την επικράτεια:

●              Εκπομπή 30 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (180 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

●           Πτήσεις 1 Ε/Π KIOWA στον Έβρο, 1 Ε/Π KIOWA στην περιοχή της Μαγνησίας και Φθιώτιδας και 1 Α/Φ P2002-JF στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και Εύβοιας για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης.

●              Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν τις προβλεπόμενες ετοιμότητες με μέγιστο χρόνο ετοιμότητας τις 4 ώρες.

●              Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ