Στο μνημείο του πεσόντα «Ικάρου» Σιαλμά ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ήταν 18 Ιουνίου 1992 όταν ο σμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, πετώντας με ένα Mirage F1 βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο…

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στον Άγιο Ευστράτιο, για να παραστεί ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνουν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ο ομώνυμος Δήμος, για τον πεσόντα εν ώρα καθήκοντος Ήρωα Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά και θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του μνημείου του.

Ο Σιαλμάς ήταν ο πρώτος Έλληνας νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη, που είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Το ακρωτήριο Τρυπητή (στο νότιο άκρο του Αγίου Ευστρατίου) μετονομάστηκε σε «Νικόλαος Σιαλμάς» ενώ η Πολεμική Αεροπορία κατασκεύασε εκεί ένα μεγάλο μνημείο ορατό από χιλιάδες πόδια ύψους, στο οποίο αποτυπώνεται μια σπαρτιατική ασπίδα μαζί μ’ ένα δόρυ και την επιγραφή «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ». Ανάλογο έμβλημα φέρει ο θυρεός της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, στην οποία ανήκε ο άτυχος υποσμηναγός. Ήταν μόλις 27 ετών.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει συνάντηση με τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ