Στην Πράγα ο Ερντογάν με «φόντο» τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποιείται η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Ε.Ε. Ζητούμενο αποτελούσε έως και το Σάββατο εάν θα παραβρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα.

Η απορία λύθηκε όταν το Σάββατο ο Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματος προανήγγειλε ότι θα βρεθεί στην Πράγα ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία που είχε αρχίσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Βέβαια στην Πράγα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται σε τεταμένο σημείο. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι καθημερινά επιδίδονται σε ένα προκλητικό κρεσέντο δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας, ενώ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι και την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι σχέσεις βρίσκονται επί ξηρού ακμής, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ένα τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει πει πολλές φορές ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα χώρα είναι ανοιχτοί, όμως, η στάση της άλλης πλευράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την ώρα.

Βάσει του προγράμματος της Πράγας οι 15 ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις καθώς η τσέχικη Προεδρία έχει προβλέψει ένα δίωρο για συναντήσεις των ηγετών πριν από το επίσημο δείπνο.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο μια τέτοια διμερή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη συγκεκριμένη φάση. Μάλιστα η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα και αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέξει να εμφανιστεί ξανά προκλητικός σε οποιοδήποτε επίπεδο, τότε θα λάβει τη δέουσα απάντηση και όχι μόνο από Ελλάδα και Κύπρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ