Στην Ουάσιγκτον ο Κοτζιάς – Συνάντηση με Πομπέο και Μπόλτον

Ουάσιγκτον

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Το διήμερο 21 και 22 Μαίου ορίστηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr.

Είναι η τρίτη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα του Έλληνα ΥΠΕΞ ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του έχει συναντηθεί και με τους δύο πρώην ομολόγους του, Τζον Κέρι και Ρέξ Τίλερσον.

Η επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο αλλά η αλλαγή φρουράς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την καθυστέρησε.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον στο Λευκό Οίκο.

Το διήμερο πρόγραμμα του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, ομιλίες σε think tank, επαφές με τον ελληνοαμαερικανικό λόμπι και συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Στην ατζέντα του περιλαμβάνεται θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος ενδιαφέροντος (ενεργειακή ασφάλεια, μεταναστευτικό,εξοπλιστικά), η επιθετικότητα της Τουρκίας με φόντο τις εκλογές της 24η Ιουνίου στην γείτονα χώρα, το θέμα της ΠΓΔΜ σε συνάρτηση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό καθώς και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ