Στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών οι Αμερικανοί για τις κορβέτες

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πολυπληθή ομάδα των εκπροσώπων που προωθούν τα αμερικανικά πλοία για το πρόγραμμα με τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συνάντηση με ομάδα Αμερικανών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin – αρμόδιος για το Ναυτικό Τμήμα, Τζο ΝτιΠιέτρο (Joe DePietro), πραγματοποιήθηκε χθες στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών κι Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ομάδα των Αμερικανών, στον απόηχο της LOA (επιστολή αποδοχής) που έστειλαν οι ΗΠΑ, είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις λεπτομέρειες της δικής τους πρότασης, ευελπιστώντας να «χτυπήσουν» τον ανταγωνιστικό διάλογο που έχει ανοίξει με τους ενδιαφερόμενους για την προμήθεια 4 κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτό που επεσήμαναν ως το κυρίως ζητούμενο στην πρόταση είναι το Πολεμικό Ναυτικό να μιλήσει απευθείας με το USNAVY ώστε να τους παρουσιαστούν οι εναλλακτικές που έχει για την παραχώρηση – έναντι συμβολικού τιμήματος – άμεσα πολεμικών πλοίων.

Αυτή τη στιγμή, είναι ήδη διαθέσιμη μία LCS και αναμένεται φέτος να προστεθούν στη λίστα ακόμη δύο ενώ υπάρχει πρόβλεψη γι’ απόσυρση και δύο θηριωδών Ticonderoga. Πλοία τα οποία αναφέρονταν στην σχετική Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (LOR – Letter of Request) του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών, που είχε αποσταλεί πέρυσι τον Μάρτιο προς τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει διευκρινίσεις για την διαθεσιμότητα πλοίων διοίκησης (LPD) καθώς και πλοίων περιπολίας (Patrol Ships), που όπως έχουμε ήδη γράψει στο enikos.gr από τον περασμένο Ιούλιο δρομολογούνται οι διαδικασίες για τα περιπολικά πλοία κλάσης Island.

Όπως αναφέρουν πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 3 διαφορετικές διαμορφώσεις πλοίων, με βάση την LCS κι από εκεί – βάσει των διαθέσιμων χρημάτων – να αποφασίσει και το μέγεθος αναβάθμισης των ΜΕΚΟ. Υπάρχει, όπως ανέφεραν οι Αμερικάνοι, η επιλογή της κορυφαίας υπερεξοπλισμένης HF2, της πιο ελκυστικής στην τιμή αλλά με σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου MMSC και η βασική έκδοση της LCS στην διαμόρφωση του USNAVY, στην οποία μπορούν να γίνουν κάποιες μικρής έκτασης προσθήκες για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά.

Το πρόγραμμα από την ελληνική πλευρά είναι δεδομένο. 2,2 δις…. ταβάνι για την προμήθεια 4ων κορβετών και την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ.

Οι αμερικανοί εξήγησαν στον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αριστείδη Αλεξόπουλο, την δυνατότητα ναυπήγησης 3 ή ακόμη και όλων των – και των τεσσάρων νέων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, αφήνοντας παράλληλα παράθυρο για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών των ΗΠΑ, FFG-X Constellation.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι σε περίπου ένα χρόνο οι αμερικανικές LCS θα επιχειρούν στην Μεσόγειο ενώ θα έχει παραλάβει τα πλοία και η Σαουδική Αραβία και πώς ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης από την Ελλάδα θα σήμαινε ότι όλα τα πλοία θα μπορούν να συντηρούνται στα ελληνικά ναυπηγεία.

Όπως ανέφεραν στις συζητήσεις, σήμερα, Τρίτη θα έχουν (καιρού επιτρέποντος) συνάντηση με την πλευρά του εφοπλιστή Προκοπίου, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ώστε να δουν το περιθώριο και τον βαθμό συνεργασίας. Μία κίνηση που για πολλούς στο ελληνικό πεντάγωνο αποτελεί έκπληξη. Κι αυτό διότι οι LCS και οι MMSC, κατασκευάζονται στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, στα ναυπηγεία της US FINCANTIERI, θυγατρική της FINCTANTIERI Ιταλίας, στην οποία οι αμερικανοί είχαν προτείνει την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας HF2 για την Ελλάδα.

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, από τη στιγμή που η FINCANTIERI ανακοίνωσε την συνεργασία με την ΟΝΕΧ για την διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ότι η αμερικανική πλευρά θα ήταν πιο κοντά με αυτό το σχήμα για συνεργασία παρά με τον Σκαραμαγκά. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει προταθεί η κορβέτα DOHA στο Πολεμικό Ναυτικό, κύκλοι από το ελληνικό πεντάγωνο λένε ότι περίμεναν μία σύμπραξη γιγάντων, που δεν θα μπορούσε να αντισταθεί κανείς.​

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.