Στη Βουλή σήμερα η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές – Οι παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί σχετικά με τις καταστροφικές φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.  θα μιλήσει στις 10:30 το πρωί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα στις 10:30 στη Βουλή για τις φωτιές

Ο κ. Μητσοτάκης -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- θα αναφερθεί  στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Η Αντιπολίτευση από την πλευρά της αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και ειδικά για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο που συνεχίζει να καίει για 13η ημέρα.

Τι θα πει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τη διαχείριση που έγινε στα πύρινα μέτωπα, ενώ θα αναφερθεί και στα μέτρα ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας, θέμα το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο και της διευρυμένης σύσκεψης που έγινε πριν από δύο ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με αποτέλεσμα την άμεση ανάγκη προσαρμογής του κρατικού μηχανισμού σε αυτά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα μέτρα ανάπλασης για τις πληγείσες περιοχές δίνοντας έμφαση στον Έβρο, όπου η φωτιά καίει για 13η ημέρα και ήδη χθες ανακοινώθηκαν μια σειρά παρεμβάσεων για την άμεση αποζημίωση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο διάστημα θα τρέξει και ένα master plan για μια συνολική παρέμβαση και ανάπλαση του Έβρου, κατά τα πρότυπα της παρέμβασης που έγινε στην Εύβοια.

Η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας θα είναι επίσης βασικό θέμα που θα θίξει ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δρομολογεί την απόκτηση 100 drones για εναέριες περιπολίες αλλά και την προμήθεια νέων Canadair για την αντικατάσταση των πιο γερασμένων του στόλου. Αυτό αναμένεται να συμβεί το 2026.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει περαιτέρω παρεμβάσεις στις αντιπυρικές ζώνες που έχουν ανοιχθεί στα δάση, αλλά και ένα νέο εργαλείο λογοδοσίας και διαφάνειας από μέρους των δήμων, με ένα ιδιότυπο «παρατηρητήριο» που θα καταγράφει τι πόρους άντλησαν και ποιες ενέργειες αντιπυρικής προετοιμασίας δρομολόγησαν. Επίσης ίσως ο Πρωθυπουργός αναφερθεί και σε νέες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την Τρίτη πάντως συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες φωτιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.

Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, “λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ