Στη Σούδα το θηριώδες ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το θηριώδες ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima έδεσε στην ναυτική βάση της Σούδας, στα Χανιά Κρήτης, προκειμένου να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελικοπτεροφόρα πλοία του κόσμου, μία πλωτή πολιτεία με 2.500 άτομα πλήρωμα και πεζοναύτες. Το κλάσης Wasp πλοίο καθελκύστηκε το 2001. Έχει μήκος 257 μέτρα κι εκτόπισμα έμφορτο τους 41.700 τόνους. Από την πρύμνη του μπορεί να αφεθούν 3 σκάφη τύπου χόβερκραφτ και 2 αποβατικά ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 1.600 πεζοναυτών.

Σε ότι αφορά την πλατφόρμα και τα αμπάρια μπορεί να φιλοξενήσει 6 μαχητικά κάθετης απονήωσης τύπου F-35B μαζί με 22 ελικοφόρα Osprey και 24 ελικόπτερα διαφόρων τύπων. Όπως έγινε γνωστό, συνοδεύεται από 2 πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το αμφίβιων επιχειρήσεων “San Antonio”, και το γενικής υποστήριξης “Carter Hall”, που έφτασαν στα Χανιά την Πέμπτη.

Με αφορμή την επίσκεψη, δόθηκε άδεια στο πλήρωμα να πραγματοποιήσει εκδρομές σε Ομαλό, Κνωσό και το Φαράγγι της Σαμαριάς, απ’ όπου και οι φωτογραφίες που έδωσε το γραφείο τύπου της βάσης της Σούδας στην δημοσιότητα. Τα συνολικά 3 αμερικανικά πλοία θα παραμείνουν στην Σούδα μέχρι τις 30 Μαΐου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ