Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και Εκκλησία

Η μεγάλη κόντρα ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και την Εκκλησία ξεκίνησε όταν προανήγγειλε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών.

Συγκεκριμένα, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν, προφανώς και δεν φανταζόταν την έντονη ενόχληση που θα προκαλούνταν στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και στην κοινότητα των Θεολόγων καθηγητών. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση της δήλωσης του γονέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του άφησε αιχμές κατά των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το πρόσωπο της Σίας Αναγνωστοπούλου και τα όσα ανέφερε η ίδια.

«Δεν είναι του υπουργείου (σ.σ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού, ενώ αμφισβήτησε εάν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Οι δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου εκτός από τη δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις και στους κόλπους της Ιεραρχίας. Πολλοί Μητροπολίτες σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Θέση στο ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών πήρε και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εκτοξεύοντας βολές τόσο προς την Αναπληρώτρια υπουργό, όσο και προς τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΛΜΕ που έσπευσαν να υιοθετήσουν τις θέσεις της κυρίας Αναγνωστοπούλου.

Κατά την ΠΕΘ το ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών έχει λυθεί οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δεσμεύουν τη διοίκηση και επομένως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων «η εν λόγω Εγκύκλιος του τ. Υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου για τις απαλλαγές αποτελεί ακριβώς συμμόρφωση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που προέκυψε μετά από εντατική ενασχόληση με το ζήτημα στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και τις σχετικές απαραίτητες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων» καλώντας τους αρμοδίους για τη λήψη αποφάσεων αλλά και τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς «να μελετήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της τελευταίας Εγκυκλίου καθώς και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, πριν προβούν σε προτάσεις και διατυπώσουν απόψεις για το ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Τσίπρα για πολιτική σταθερότητα και επενδύσεις

Κακλαμάνης: Εκτιμώ ότι ο Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος – ΒΙΝΤΕΟ

Τα δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία για την προεδρία – Όλο το παρασκήνιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ