Στα άκρα οδηγεί την ένταση η Τουρκία: Συναγερμός στο Πεντάγωνο για “ατύχημα” στο Αιγαίο

Στα άκρα οδηγεί την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, αφού τουρκικά μαχητικά την Τετάρτη ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας προχώρησαν σε 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ρω μέσα σε 24 λεπτά. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας φάνηκε και από το γεγονός ότι τα τουρκικά F-16 πέταξαν δύο φορές σε ύψος μόλις 150 μέτρων πάνω από το κατοικημένο νησί των Οινουσσών.

Όπως είναι πρόδηλο, οι Τούρκοι παίζουν ανοιχτά με τη φωτιά και ο κίνδυνος ενός “ατυχήματος” στο Αιγαίο είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Χθες όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” στόχος των 11 υπερπτήσεων ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς ο οποίος είχε προγραμματισμένη επίσκεψη το μεσημέρι στο φυλάκιο των Οινουσσών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών για τα Χριστούγεννα με τους φαντάρους.

Στο ελληνικό Πεντάγωνο, υπάρχει προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο που συνδυάζεται και με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας μετά την υπογραφή του συμφώνου με τη Λιβύη. Η εντολή που έχει δοθεί από τους επιτελείς είναι να υπάρχει επαγρύπνηση, αλλά ταυτόχρονα να επιδεικνύεται ψυχραιμία και σύνεση στην αντιμετώπιση ακραίων ενεργειών. Αυτό έγινε και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των τουρκικών πτήσεων και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Το 2019 πάντως, η τουρκική προκλητικότητα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Με τις χθεσινές υπερπτήσεις, ο συνολικός αριθμός τους από την αρχή του χρόνου έφτασε τις 95 που αποτελεί ρεκόρ για την τελευταία 10ετία. Είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 47. Σε ό, τι αφορά τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη έως χθες είχαν φτάσει τις 4.616 που είναι οι περισσότερες όλων των εποχών από το 1987. Πέρυσι για παράδειγμα οι παραβιάσεις ήταν 3.705.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.