Σουδάν: Αγωνία για τους Έλληνες – Στη Νότια Αίγυπτο τα Μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας – Στο Τζιμπουτί οι πρώτοι διασωθέντες

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Στο Λουξεμβούργο ο Νίκος Δένδιας στην Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής ένα C-130H κι ένα C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στην Νότια Αίγυπτο με 2 επίλεκτες πενταμελείς ομάδες του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ» του ΓΕΕΘΑ. Η αγωνία για την τύχη των Ελλήνων, που προσπαθούν να βγουν από το χάος του εμφυλίου στο Σουδάν, χτυπάει κόκκινο.

Σουδάν: Ο Καναδάς προχωρά σε αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας του – Απομακρύνει τους διπλωμάτες του

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μετά από ώρες αγωνίας, ύστερα από το χτύπημα των κομβόι Γάλλων και Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων πολιτών, τα πρώτα καλά νέα ήρθαν στις 19:40 το βράδυ της Κυριακής. Οι πρώτοι 6 Έλληνες μαζί με τους 2 τραυματίες, συνολικά 8 άτομα, κατάφεραν να αποδράσουν από την κόλαση των συγκρούσεων και να μεταφερθούν με το κομβόι των Γάλλων στο Τζιμπουτί.

Η Γερμανία απομάκρυνε 101 ανθρώπους από το Σουδάν αεροπορικώς

Σουδάν

«Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ισπανία ανακοινώνει πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το Σουδάν

Στο Τζιμπουτί βρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

‘Όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr υπάρχουν άλλες 2 επιχειρήσεις με Έλληνες υπηκόους σε εξέλιξη, που οργανώνουν Γάλλοι, με τελικό προορισμό επίσης το Τζιμπουτί.

Από εκεί, που έχει στηθεί παράλληλα ένα δεύτερο στρατηγείο, υπάρχουν δύο σχέδια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων και Κυπρίων. Σύμφωνα με το πρώτο από την Νότια Αίγυπτο θα μεταβούν στο Τζιμπουτί τα μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου θα πάρουν τους διασωθέντες. Κατά το δεύτερο σενάριο θα μεταφερθούν όλοι από γαλλικά αεροπλάνα στην Νότια Αίγυπτο, όπου θα επιβιβαστούν στα ελληνικά μεταγωγικά για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, τα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα, ένα C-130H κι ένα C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στην Νότια Αίγυπτο με 2 επίλεκτες πενταμελείς ομάδες του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ» του ΓΕΕΘΑ.

Στην Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γαλλίας και της Αιγύπτου, προκειμένου να συντονιστεί η απομάκρυνση των τουλάχιστον 120 Ελλήνων και Κύπριων.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να βρίσκεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το πρώτο θέμα της συζήτησης θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναμένεται να υπάρξει σύντομη παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, Dmytro Kuleba. Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε τρίτες χώρες, το οποίο είχε συζητηθεί και στο ΣΕΥ του Ιουνίου του 2022.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κατάσταση στο Σουδάν, κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από τη χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τη Μολδαβία, την κατάσταση στην Τυνησία, το Ιράν, την Κίνα, την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στον Λίβανο. Σε ότι αφορά την τύχη των Ελλήνων, μετά τις ώρες αγωνίας από το τυφλό χτύπημα του κομβόι, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, φαίνεται ότι οι περισσότεροι κατάφεραν σταδιακά να συγκεντρωθούν στην πρεσβεία της Γαλλίας, απ’ όπου ξεκινά η επιχείρηση απεγκλωβισμού Γάλλων και άλλων ευρωπαίων πολιτών.

Ο Τακτικός Στρατός του Σουδάν κατηγόρησε χθες τις Παραστρατιωτικές Δυνάμεις για την επίθεση εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε γάλλους πολίτες και αμφότερες ανέφεραν πως ένας Γάλλος τραυματίσθηκε.

Ωστόσο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο σχετικά με την πληροφορία αυτή.

Ο σουδανικός τακτικός στρατός κατηγόρησε επίσης τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) πως επιτέθηκαν και λεηλάτησαν και το κομβόι του Κατάρ, το οποίο κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν, απ’ όπου το Σάββατο κατάφερε η Σαουδική Αραβία να απομακρύνει δικούς της υπηκόους. Μέχρι στιγμής και η Ντόχα δεν έχει επιβεβαιώσει πως σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο, όπως επίσης και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει την επίθεση στο κομβόι που βρίσκονταν οι Έλληνες.

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν κ. Σάββας, με δηλώσεις του επιβεβαίωσε την επίθεση των ενόπλων εναντίον της αυτοκινητοπομπής των Ελλήνων, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Δεν έχουμε τηλέφωνα. Χτύπησαν εμάς που φύγαμε από την Μητρόπολη με προορισμό την Γαλλική Πρεσβεία και τώρα μας ενημερώνουν ότι αδυνατούν οι Γάλλοι να μεταφέρουν τους Έλληνες. Δεν μπορούμε ούτε με την Ελληνική Πρεσβεία να μιλήσουμε, από πλευράς Ελλάδας δεν βλέπουμε φως περιμένουν από τους Ευρωπαίους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τους υπήκοος τους θα περιμένουμε μήπως η Ελλάδα αποφασίσει από μόνη της να κάνει κάτι».

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίσθηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ