Σκέρτσος: Τι απαντά στην κριτική για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους διασκέδασης

Απαντήσεις σε όσους ασκούν κριτική στην τελευταία δέσμη μέτρων και ιδίως στον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς, δίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, που καλεί ξανά να εμβολιαστούν “όσοι ακόμη το σκέφτονται το συντομότερο δυνατόν”.

“Κάποιοι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν νέους «διχασμούς» εκεί που δεν υπάρχουν (κι όταν δεν τους βρίσκουν τους δημιουργούν οι ίδιοι ίσως γιατί τρέφονται μόνο από αυτούς). Τελευταίο παράδειγμα τα μέτρα δημόσιας υγείας για την εστίαση και την ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους και η αναγκαία διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων αμιγούς χρήσης, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες από COVID-19, και μεικτής χρήσης, για όλους τους πολίτες με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τους ανεμβολίαστους” τονίζει ο κ. Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο Facebook και σημειώνει ότι ορισμένες κρίσιμες παραδοχές ως βάση συζήτησης είναι αναγκαίες.

Όπως αναφέρει, “οι χώροι διασκέδασης, όσο διαρκεί η πανδημία, αποτελούν χώρους υπέρ-μετάδοσης του ιού όταν λειτουργούν χωρίς υγειονομικά μέτρα. Δύο δρόμους έχουμε εδώ. Ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου. Όμως με την καθολική δυνατότητα πρόσβασης στον εμβολιασμό έχουμε αφήσει οριστικά πλέον πίσω μας τα οριζόντια μέτρα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Άρα είναι μονόδρομος η εφαρμογή πιο αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτούς τους χώρους έως ότου χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας. Συμβίωση με τον ιό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται η τακτική διάγνωση για τους μη εμβολιασμένους. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να μη θέλει να εμβολιαστεί, όχι όμως και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων”.

Τονίζει ότι “μέτρα δημόσιας υγείας έχουν εφαρμοστεί καθολικά και με ακόμη πιο αυστηρό και απόλυτο τρόπο στις επιχειρήσεις εστίασης στο παρελθόν”. “Θυμίζω την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος λόγω των κινδύνων που αποδεδειγμένα εγκυμονεί για τους παθητικούς καπνιστές. Οι «δικαιωματιστές» που εξεγείρονται με τις νέες «διακρίσεις» έχουν να πουν κάτι για αυτή την καθολική απαγόρευση ενός ατομικού δικαιώματος εντός κλειστών δημόσιων χώρων, όπως το κάπνισμα; Φυσικά όχι. Διότι η επιστήμη αλλά και ο πολιτισμός της κοινωνικής συνύπαρξης έχουν λύσει προ πολλού αυτά τα θέματα και έχουν καταλήξει ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνη και ταυτόχρονα αντικοινωνική συμπεριφορά να φυσάει κάποιος πάνω σε έναν μη καπνιστή τον καπνό του τσιγάρου του και να θέτει έτσι σε κίνδυνο την υγεία του. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την COVID-19. Η ελευθερία μου και τα δικαιώματά μου σταματάνε στην ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου.

Ο λόγος που τα νέα μέτρα δεν μπορούν να είναι τόσο απόλυτα όσο για το κάπνισμα, είναι ακριβώς διότι η κυβέρνηση σέβεται τόσο το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό (άρα την άρνηση εμβολιασμού για κάποιους) όσο και το δικαίωμα όλων -εμβολιασμένων και μη- στην ψυχαγωγία. Όμως αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για να προστατεύεται το μείζον, δηλαδή η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία” συνεχίζει.

Όπως επισημαίνει, “θα μπορούσαμε να πάμε σε λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους, όπως επίμονα ζητούν κάποιοι για να αισθάνονται ακόμη πιο ασφαλείς; Όχι διότι αυτό θα ήταν βαθιά διχαστικό και οριακό συνταγματικά καθώς ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και όχι υποχρεωτικός. Το να αποκλείεις έναν πολίτη από μια κοινωνική δραστηριότητα ενώ έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού έχει όνομα και λέγεται ρατσισμός”.

“Τότε γιατί επιτρέπουμε και την αμιγή χρήση μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες; Διότι ο στόχος είναι να γίνουμε COVID free, να πετύχουμε την ανοσία και να μετατρέψουμε την πανδημία κάτι σαν μια κοινή γρίπη. Ήδη η πλειοψηφία των ενηλίκων που είναι δικαιούχοι του εμβολιασμού έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Είναι ώρα και οι επιχειρήσεις να δείξουν το δρόμο της ευθύνης, δλδ του εμβολιασμού, προς τους πελάτες και τους εργαζόμενους τους για να απαλλαγούμε μια ώρα νωρίτερα από τον ιό.

Ναι, αλλά μήπως ετσι στοχοποιούμε και απομονώνουμε τους μη εμβολιασμένους; γιατί δεν συνεχίζουμε όπως έχουμε μάθει έως σήμερα, με περιορισμένες πληρότητες στα καταστήματα και πλήρη αναστολή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που κρίνουμε ως επικίνδυνες;

Πρώτον, διότι πλέον έχουμε το εμβόλιο που είναι καθολικά διαθέσιμο, δωρεάν και τεκμηριωμένα αποτελεσματικό ως προς την αντιμετώπιση της βαριάς νόσησης από COVID-19.

Δεύτερον, διότι αυτή είναι μια συνταγή ανελευθερίας, φτώχειας, εξάρτησης από κρατικά επιδόματα και εντέλει περιορισμένης ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Και, τρίτον, διότι κοντά στο 60% του ενηλίκου πληθυσμού έχει πλέον κάνει τουλάχιστον μια δόση και σύντομα θα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Στις δημοκρατίες τους κανόνες τους θέτει η πλειοψηφία σεβόμενη πάντα και τα δικαιώματα των μειοψηφιών. Αρκεί αυτά να μην απειλούν ως αντικοινωνικές διεκδικήσεις και συμπεριφορές το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Το αίτημα να σεβαστούμε το δικαίωμα στον μη εμβολιασμό κάποιων είναι αποδεκτό σε ατομικό επίπεδο όχι όμως και ως πλαίσιο ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων” τονίζει ο κ. Σκέρτσος και καταλήγει:

“Ας εμβολιαστούν, λοιπόν, όσοι ακόμη το σκέφτονται το συντομότερο δυνατόν, ειδικά τώρα που οι μεταλλάξεις απειλούν ακόμη περισσότερο την υγεία τους. Και ας χαρούμε όλοι το φετινό καλοκαίρι με περισσότερη ασφάλεια και ελευθερία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ