Σαχινίδης: Σκεφτείτε τι αντιμετωπίσαμε το 2010…

Σαχινίδης: Σκεφτείτε τι αντιμετωπίσαμε το 2010…

Για την επίθεση των αγορών στα ελληνικά ομόλογα μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, στον Real Fm 97.8 στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή.

«Αν σήμερα έχουμε πρόβλημα, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στην Ευρώπη, που έχουν αλλάξει κάπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές, έχει αλλάξει την στάση της η ΕΚΤ , σκεφτείτε τι αντιμετωπίσαμε εμείς του 2010 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δίσταζε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για να στηρίξει τη χώρας μας», ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «έχει ξεσπάσει κρίση στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, γιατί η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται αντιμέτωπες με δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα».

«Η Ευρώπη παρά τις προσπάθειες του κ. Ντράγκι οδεύει μαθηματικά προς ύφεση», τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης και υπογράμμισε:

«Η περίπτωση της Ελλάδας αρχίζει πλέον και αξιολογείται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με αυτόν που  αξιολογούνταν  μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες».

«Οι αγορές προσλαμβάνουν  ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μία περιοχή αυξημένων κινδύνων. Όμως, τρόπος με τον οποίο αποτραβιούνται από την Ευρώπη χτυπά ασύμμετρα τη χώρα μας διότι τα μεγέθη είναι μικρά και εκλαμβάνουν τους πολιτικούς κινδύνους της Ελλάδας ακόμη μεγαλύτερους από ότι ήταν πριν από την κρίση», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».

«Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προετοιμαστεί έγκαιρα και επαρκώς. Να διαμορφώσει συνθήκες και προϋποθέσεις που θα καταστούσαν  την έξοδό μας στις αγορές βιώσιμη. Θα μας δάνειζαν τα ποσά που θέλαμε, αλλά θα έπρεπε να ζητάμε λίγα χρήματα και να μας δάνειζαν με επιτόκια ανταγωνιστικά», σημείωσε.

Τέλος, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν το χρέος είναι βιώσιμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της».

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ