“Ρουκέτες” κατά της Τουρκίας από τον Γάλλο Πρέσβη – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο, Dixmude, όπως είχαμε προαναγγείλει σε ρεπορτάζ μας στο enikos.gr έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα μείνει λίγες ώρες. Στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την Μαγνησία, όπου θα ενσωματωθεί στη δύναμη των Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών, προκειμένου να πάρει μέρος στην Άσκηση Μέγας Αλέξανδρος 2020.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, “Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών”.

Το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos, το πλοίο θα επισκεφθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα παραστεί και σε δεξίωση επί του πλοίου, συνοδεύομενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ρουκέτες από τον Πρέσβη

Το πρωί, εκπρόσωποι της γαλλικής πρεσβείας ξενάγησαν στο ελικοπτεροφόρο ανθρώπους από τα μέσα ενημέρωσης. Το “παρών” στην ξενάγηση έδωσε και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave.

Σε ερώτηση που του απευθύναμε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές για γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την ολοένα κλιμακούμενη αναθεωρητική στάση στο Αιγαίο, ο Γάλλος πρέσβης δεν μάσησε τα λόγια του και απάντησε ευθέως.

“Είναι γεγονός ότι η Τουρκία επιδεικνύει ακτιβιστική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να δούμε τρόπους αντιμετώπισης γι᾽αυτή την συμπεριφορά” ήταν τα πρώτα λόγια που χρησιμοποίησε για να προσθέσει: “Βρισκόμαστε μπρος σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου Μακρόν, έχουμε πει πως η συμφωνία με την Λιβύη είναι άκυρη. Είναι λόγοι νομικής φύσης γιατί αυτή η συμφωνία αντιβαίνει το δίκαιο της θάλασσας και το δικαίωμα των νησιών να έχουν δική τους ΑΟΖ”.

O κύριος Maisonnave συνέχισε την απάντησή του επί του θέματος, σαν να ήταν προετοιμασμένος για την ερώτησή μας, επισημαίνοντας: “Γι´αυτό καλέσαμε την Τουρκία να απέχει από κάθε πρωτοβουλία αύξησης της κρίσης. Θεωρώ την παρουσία των πλοίων μας (σ.σ. εννοεί τόσο το Dixmude στο οποίο βρισκόμασταν όσο και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle) όχι μόνο χρήσιμη αλλά και αναγκαία. Τα πλοία μας βρίσκονται για τον καθησυχασμό των Ελλήνων φίλων μας”.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημά μας για το εάν θα αναλάβει κάποια δράση η Γαλλία σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει επί υποτιθέμενου σεναρίου, όμως, τόνισε ότι “πολύ απλά θα έρθουμε στο πλάι όλων των Εθνών που θα σταθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο”.

Όπως αποκάλυψε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μία γαλλική φρεγάτα FREMM θα βρίσκεται πλέον επί μονίμου βάσεως στην ανατολική Μεσόγειο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ