Ρήγας στον Realfm 97,8: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο Σόιμπλε είναι σε δύσκολη θέση

Παράλογες χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ο Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, του κ. Πιτέλα, του κ. Κερέ από τις προηγούμενες ημέρες και εχθές λένε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες, ότι είναι ξεπερασμένη η έκθεση του ΔΝΤ. Στο ίδιο το ΔΝΤ χθες φάνηκε ότι υπάρχουν αντιθέσεις μέσα στη συζήτηση η οποία έγινε και στην προσέγγιση η οποία έγινε. Και βεβαίως εδώ εμφανίζεται πια η βασική αντίθεση ότι η ελληνική οικονομία δ��ν αντέχει άλλους δημοσιονομικούς περιορισμούς και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και τα πλεονάσματα δεν είναι αυτά τα οποία μπορούν να αντέξουν. Επιμένουμε σε μία κατεύθυνση να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα και νομίζω ότι μία συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς υποχωρήσεις σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι αναγκαία και μπορεί να γίνει» είπε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Όσο υπάρχει καθυστέρηση δημιουργούνται προβλήματα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα όταν έχει κάνει μεγάλα βήματα αυτήν τη στιγμή. Η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει άρα δεν πρέπει να καθυστερήσουν αυτά τα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν και αν θέλετε θα συνεχίσουν την προοπτική της ανάπτυξης. Το ερώτημα που μπαίνει είναι ότι αφού το αντιλαμβάνονται και οι θεσμοί έξω και η ίδια η οικονομία το εκφράζει εδώ πρέπει να καταλήξουμε και να καταλήξουν ότι εάν η ελληνική οικονομία πρέπει να βγει από το αδιέξοδο και από το σπιράλ το οποίο είχε μπει τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση. Αλλά, από την άλλη μεριά όμως δεν γίνεται να υπάρχουν οι παράλογες απαιτήσεις και να έρχεται η ευθύνη σε εμάς.»

Αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών δήλωσε «Ο κ. Σόιμπλε αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση. Πρώτον γιατί είχε μία στρατηγική στο μυαλό του, είχε μία εμμονή να εξυπηρετήσει και συγκεκριμένα συμφέροντα θα έλεγα και της Γερμανίας, αλλά εδώ υπάρχουν όμως μία σειρά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν και σε διεθνές επίπεδο όπως είναι και η εκλογή του κ. Τραμπ στην Αμερική που διαμορφώνουν και ένα άλλο τοπίο και στην Ατλαντική Συμφωνία αλλά και σε ότι αφορά τα μέτρα για τον προστατευτισμό τα οποία πλήττουν ευθέως τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης και την ίδια την Ευρωζώνη. Εδώ πρέπει να απαντηθεί αυτό. Δεν μπορεί λοιπόν να ασχολείται μόνο με το πόσο θα τιμωρήσει την Ελλάδα και από την άλλη μεριά να αδιαφορεί για το τι συμβαίνει μέσα στην Ευρώπη.»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο κ. Ρήγας απάντησε «εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν. Όχι γιατί φοβόμαστε εμείς τις εκλογές, απλώς η οποιαδήποτε περίοδος εκλογική μία τέτοια αναστάτωση διαμορφώνει ακόμα χειρότερο τοπίο στην ελληνική οικονομία».

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση έχει μερίδιο ευθύνης που καθυστέρησε η αξιολόγηση και εάν το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους τον Δεκέμβρη βάρυνε το κλίμα με τους δανειστές ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το επίδομα δεν βάρυνε το κλίμα… Δεν ήταν μονομερής ενέργεια γιατί ήταν υπερβάλλον το πλεόνασμα, άρα είχαμε αυτό το δικαίωμα και εδώ έρχεται η απάντηση ότι δεν μπορείς να είσαι σε επιτροπεία για πράγματα τα οποία βγαίνουν από τη συμφωνία. Εμείς ότι ήταν συμφωνημένο έχει γίνει και αυτό αποδείχθηκε και με τις εκτιμήσεις που έκανε τις επόμενες ημέρες για ότι ήταν συμφωνημένο να γίνει και ότι έπρεπε να έχουμε πιάσει ως πλεόνασμα που ήταν υπερβάλλον κατά 2%. Άρα θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση μονομερής ενέργειας».

Ακούστε το ηχητικό:

Δείτε επίσης:

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Πολάκη – Άδωνι

ΝΔ για τα μπλοκάκια: Προσπάθησαν να λύσουν το λάθος με νέο λάθος

Τσίπρας: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μεταρρυθμιστικό στίγμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ