“Πυρετός” σε Πολεμικό Ναυτικό και Ναυπηγεία Ελευσίνας για την Πυραυλάκατο “ΒΛΑΧΑΚΟΣ” – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η επίσημη ένταξη και ονοματοδοσία της ΤΠΚ 6 «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ίσως ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί την δεδομένη χρονική στιγμή, με την τουρκική ένταση να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Η ένταξη της Πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στην δύναμη των Ταχέων Πλοίων Κατευθυνόμενων Βλημάτων προσδίδει ακόμη ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην θαλάσσια ισχύ της χώρας, αφού φέρει τους πυραύλους κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, με την εμβέλειά τους να φθάνει τα 180 χιλιόμετρα. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε προκαλεί πονοκέφαλο στην τουρκική άμυνα για τα χτυπήματα «βάθους» που μπορεί να επιφέρει. Διαθέτει δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων με κατάσταση θαλάσσης 5 και δυνατότητα επιβιωσιμότητας με κατάσταση θαλάσσης 7. Η ταχύτητα που αναπτύσσει, σχεδόν 35 κόμβους, και το μικρό εκτόπισμα την καθιστούν ως πλοίο ύψιστης επιχειρησιακής αξίας, ειδικά για την «στενή» θάλασσα του Αιγαίου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, είναι ότι το πλοίο πήρε το όνομα ενός εκ των τριών πεσόντων – ηρώων των Ιμίων, Υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, με τον γιο του, Γιάννη, να τελεί την βάφτιση του πλοίου. Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή το σπάσιμο της σαμπάνιας στην πλώρη του P78 από τον Γιάννη Καραθανάση, που μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, ο οποίος στις 31 Ιανουαρίου 1996 άφησε την τελευταία του πνοή στο ελικόπτερο Augusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, στην κορύφωση της κρίσης των Ιμίων, μαζί με τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Ταυτόχρονα, όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατα το enikos.gr στα Ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκεται η 7η ΤΠΚ και τελευταία κλάσης Super Vita, που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από το Πολεμικό Ναυτικό ασκούνται συνεχείς πιέσεις, με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων να «βάζουν πλάτη» ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου να καθελκυστεί η ΤΠΚ 7 P-79, η οποία θα φέρει το όνομα «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», του πεσόντα ήρωα των Ιμίων. Άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο κατατέθηκε και η τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού για τρίμηνη παράταση χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με την διοίκηση της ΟΝΕΧ – που πλέον έχει αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο των ναυπηγείων – να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι ίσως καταφέρει να παραδώσει έτοιμη την Πυραυλάκατο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ