Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρή κόντρα Βορίδη με Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου αμέσως μετά την ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κωστής Χατζηδάκης: Περισσότερο από τα Τέμπη τους νοιάζουν οι ψήφοι

Μετά την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι «τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του κ. Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει μηδενική ενσυναίσθηση. Μιλάμε για ένα έγκλημα, όπου έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για τον άνθρωπο που από το βήμα της Βουλής έλεγε: «Ντροπή σε όσους θέτουν ζητήματα ασφάλειας για τους σιδηροδρόμους» και μετά από μερικές μέρες 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αυτόν τον άνθρωπο σήμερα χειροκροτείτε».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι επέδειξε αλαζονεία. «Μας ρώτησε βέβαια: «Τι θέλατε; Να μην υλοποιηθεί το έργο; Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;». Γιατί το προτείνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; Γιατί υπήρχε διαφθορά. Γιατί έδωσαν 54 εκατ. ευρώ για να κινείται με ασφάλεια ο ελληνικός λαός με τα τρένα, αλλά τα λεφτά δεν αξιοποιήθηκαν σωστά. Ή μήπως τελικά κάνει λάθος η Αρχή στο πόρισμά της; Τίποτα δεν είπατε επί της ουσίας. Αλαζονεία, απεριόριστη αλαζονεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μπούρας σε Κωνσταντοπούλου: «Σας παρακαλώ μας σπάσατε τα νεύρα»

Μάλιστα απάντησε και στην κατηγορία Καραμανλή που έκανε λόγο για «θυρωρούς συμφερόντων». «Επειδή άφησε και αυτός υπονοούμενα για “θυρωρούς της διαπλοκής”. Ποιας διαπλοκής; Αυτής με την οποία δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δεν ήταν μαζί με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε των υπόλοιπων κομμάτων, που υπέγραψαν να υπάρξει αυτή εδώ η διαδικασία. Οι δικοί σας υπουργοί ήταν. Για να δείτε ότι περιφρονείτε τη λογική και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ακούστε, εάν τα ξέρατε όλα αυτά, θέλω να μας πείτε σήμερα γιατί δεν κινηθήκατε νομικά απέναντι στο πρόσωπο που χάλκευσε και διοχέτευσε στο συγκεκριμένο μέσο κάτι που δεν είχε στα χέρια της ούτε η αστυνομία ούτε η δικαιοσύνη. Ή το ξέρατε, λοιπόν, και έχετε παίξει παιχνίδια ή το δώσατε εσείς και πολύ απλά κάνατε για άλλη μία φορά συγκάλυψη, όπως κάνατε και στις υποκλοπές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Καραμανλής: Δεν έχω καμία βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη – Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει

«Και, βέβαια, κλείνοντας, σας ξαναρωτώ, γιατί συνεχίζετε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα. Εσείς σε μένα. Η προέκταση της εγχώριας ολιγαρχίας σε μένα. Το βράδυ της Κυριακής οι δύο υπουργοί σας ήταν εκεί που είπα προηγουμένως; Ναι ή όχι, κύριε Βορίδη; Ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος. Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και πρόσθεσε: «Αν νομίζετε, λοιπόν, τώρα ότι με ένα non paper που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι δημοσιογράφοι-“μακρύ χέρι” του Μαξίμου ότι θα πλήξετε το ήθος μου, την πορεία μου, κάνετε λάθος».

Κωνσταντοπούλου σε Βορίδη: Δείξατε το πραγματικό σας πρόσωπο

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κανιβαλικές συμπεριφορές» και ακραία και απάνθρωπη στάση απέναντι στα θύματα. «Δεν διστάζετε ακόμα και να τα ενοχοποιήσετε. Δεν διστάζετε ακόμα και να λασπώσετε τους συγγενείς. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η πολιτική σας επιβίωση», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μετά απευθυνόμενη στον υπουργό Επικρατείας σημείωσε: «Κύριε Βορίδη εγώ ήμουν πάντα στο φως. Ούτε τσεκούρια κουβαλούσα ούτε φλέρταρα με αντιδημοκρατικά καθεστώτα όπως εσείς. Η διαδρομή μου είναι άσπιλη και είναι διαδρομή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπίνων υπάρξεων».

«Κύριε Βορίδη θα σας το πω καθαρά σας το είπα και άλλη φορά και θα το πω και αύριο στον κ. πρωθυπουργό και μεθαύριο. Γιατί επιδιώκει να μιλήσει τελευταίος. Θα του το πω και μεθαύριο. Δεν θα κουραστώ. Ο αγώνας για Δικαιοσύνη είναι αγώνας που δεν σταματά. Και αυτό που εμπνέει τα θύματα της αδικίας και του εγκλήματος σας είναι ακριβώς ο πόνος και το αίσθημα δικαίου. Αυτό δεν πρόκειται να το σταματήσετε. Εμείς θα σας σταματήσουμε», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Βορίδης σε Ανδρουλάκη: Δεν σας πιστεύουμε

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών και πλαστογράφηση των συνομιλιών μεταξύ μηχανοδηγού και σταθμάρχη. «Για ποιο λόγο αν γίνει αυτό; Παραβιάζετε την κοινή λογική σε σειρά ζητημάτων με προκλητικό τρόπο. Πήγε κάποιος να πλαστογραφήσει τι; Αυτό που ήταν απολύτως βέβαιο ότι πρόκειται να είναι η πραγματικότητα και το οποίο προέκυψε», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Επιπλέον εξήγησε ότι οι κατηγορίες για συγκάλυψη έχουν στόχο «πονεμένους ανθρώπους». «Στον πόνο ανθρώπων που έχουν χάσει τους δικούς τους που υποφέρουν και που ακούνε όλα αυτά τα πράγματα. Αυτή είναι η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση αυτής της υπόθεσης με ψεύδη με συκοφαντίες», είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Γονείς δεν είστε μόνο εσείς προφανώς είμαστε και εμείς και επειδή όλοι καταλαβαίνουμε την αγωνία και τον πόνο γι’ αυτό και κύριε Πρόεδρε δεν είναι πειστικό ότι για την πρόταση δυσπιστίας αυτή σας συγκίνησε ένα δημοσίευμα. Δεν το πιστεύουμε», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είστε η επιτομή της χυδαιότητας»

Καθώς την ώρα της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, φωνάζοντας άλλοτε «αθώος» και άλλοτε «άξιος» για τον κ. Καραμανλή, ο Μάκης Βορίδης της απάντησε λέγοντας: «Σας έχω εξηγήσει κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ζήτημα ονειρώξεως η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Μάλιστα με εσάς οι δίκες θα ήταν και σύντομες. Θα τον συναντούσατε, θα τον βλέπατε, ‘ένοχος’! Κρίμα που δεν υπάρχει και η θανατική ποινή, άντε ισόβια επιεικώς. Όχι για τον Καραμανλή αλλά για όλους. Τι να κάνουμε; Έχουμε άλλους δικαιϊκούς θεσμούς, δόξα τω Θεώ».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε να φωνάζει «άξιος» για τον κ. Καραμανλή. «Κυρία Κωνσταντοπούλου είστε η εκπροσώπηση και η επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχω γνωρίσει, που να έχω ακούσει, που να έχω μιλήσει, στο κοινοβούλιο ή αλλού, σε κοινοβούλια όλου του κόσμου, που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογίας, να μας λέει για τους νεκρούς, για τα υπολείμματα τους, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα της στιγμής. Είστε η επιτομή της χυδαιότητας! ‘Ανευ προηγουμένου! Και οι συνάδελφοί μου κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας!», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Τη στιγμή που ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα που να αποδίδονται στον κ. Καραμανλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι τέτοια απόφαση είναι απόφαση της συμπολίτευσης. «Ξέρετε κυρία Κωνσταντοπούλου, συμβαίνει και ένα ακόμα στις χώρες που δεν έχουν λαϊκά δικαστήρια. Ισχύει η αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι αποφασίζει το Σώμα με την αρχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αντιλαμβάνομαι ότι σας αρέσουν άλλα καθεστώτα. Τι να κάνουμε; Μέχρι τότε θα ζήσετε σε αυτό και με αυτό», σχολίασε ο κ. Βορίδης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ