Πέθανε ο νομπελίστας καθηγητής Ντάνιελ Κάνεμαν – Ήταν γνωστός για το έργο του στον τομέα των οικονομικών της συμπεριφοράς

Πέθανε ο Ισραηλινοαμερικανός καθηγητής, Ντάνιελ Κάνεμαν, σε ηλικία 90 χρονών. Την δυσάρεστη είδηση δημοσίευσε η Washington Post, επικαλούμενη τη θετή του κόρη, Ντέμπορα Τρέισμαν.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 73 ετών

Η έρευνα του Δρ. Κάνεμαν ήταν περισσότερο γνωστή για την απομυθοποίηση της έννοιας του «homo Economicus», του «οικονομικού ανθρώπου» που από την εποχή του Άνταμ Σμιθ θεωρούνταν ένα λογικό ον που ενεργεί από προσωπικό συμφέρον. Αντίθετα, διαπίστωσε ο Δρ. Κάνεμαν οι άνθρωποι βασίζονται σε διανοητικές συντομεύσεις που συχνά οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με το δικό τους συμφέρον.

Ο Κάνεμαν είχε γεννηθεί το 1934 από γονείς Εβραίους της Λιθουανίας που έφυγαν για τη δυτική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ‘20. Ο ίδιος μεγάλωσε στη Γαλλία και μετά τον θάνατο του πατέρα του, μετανάστευσε με την μητέρα του και την αδελφή του στην Παλαιστίνη. Σπούδασε στο Ισραήλ και εργάστηκε ως ψυχολόγος κατά τη θητεία του στον στρατό.

Βαλτιμόρη: Τα μοιραία λεπτά πριν το πλοίο πέσει στην γέφυρα – Ηχητικό ντοκουμέντο

Εκεί μελέτησε για πρώτη φορά όσα διατύπωσε τη δεκαετία του ‘70 με τον στενό του φίλο Τβέρσκι που πέθανε το 1996.

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του ήταν το «Σκέψη, Αργή και Γρήγορη» (όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά – «Thinking, Fast and Slow» ο πρωτότυπος τίτλος) από το 2011 που έγινε μπεστ σέλερ, ένα έργο γραμμένο ελκυστικά, ακόμη και για όσους δεν έχουν ειδικές γνώσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ