“Πονοκέφαλος” ο κινητήρας για το TF-X – Η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στρέφεται σε Πακιστάν και Κίνα

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το σχέδιο «αποκεμαλοποίησης» της Τουρκίας που υφαίνει εδώ και χρόνια ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον στο τελικό του στάδιο, με τον πλήρη απογαλακτισμό από τις δυτικές αξίες, που εμφύσησε ο πρώτος ηγέτης του σύγχρονου κράτους, το 1923.

Η θεωρία τη ρήξης με την Δύση και ιδιαίτερα η διακοπή των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ριζώσει στην πολιτική σκέψη της Τουρκίας του Ερντογάν και οι κυρώσεις της Αμερικής απλά επιταχύνουν τη εμβάθυνση των δεσμών με άλλες χώρες, που οι σχέσεις τους με την Δύση έχουν αρκετές φορές συγκρουσιακή διάθεση.

Με το πρόγραμμα παραγωγής του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X για τις ανάγκες της Πολεμικής της αεροπορίας, που θα αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου τον στόλο των F-16, η Τουρκία, όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Κυρίως στο θέμα των κινητήρων.

Παρότι οι Τούρκοι έχουν ζητήσει από τους Ρώσους την παραχώρηση τεχνολογίας για την κατασκευή του κινητήρα που θα απογειώσει τις μακέτες τους, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν με δυστοκία το γεγονός. Ούτως ή άλλως τους έχουν παρουσιάσει ως λύση την πώληση των SU-35 και SU-57, όμως οι Τούρκοι δεν φαίνονται αποφασισμένοι – τουλάχιστον προς το παρόν – να κάνουν το επόμενο βήμα μετάβασης σε άλλου τύπου μαχητικό.

Ωστόσο, η λύση σε αυτό φαίνεται ότι έρχεται από το Πακιστάν, το οποίο η Τουρκία πιέζει για συμπαραγωγή πολεμικών αεροπλάνων και πυραύλων, μια σύνδεση που θα μπορούσε επίσης να της δώσει πρόσβαση σε πολύτιμη πολεμική τεχνολογία από την Κίνα.

Με το Πακιστάν η Τουρκία έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, με την πώληση των τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρων Τ-129, τα οποία μπλόκαραν όμως οι ΗΠΑ αφού κινούνται με αμερικανικούς κινητήρες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι Τουρκία και Πακιστάν προχωρούν συχνά σε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις ενώ υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι Πακιστανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά F-16, στο πεδίο των προκλήσεων στο ανατολικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, Τούρκοι αμυντικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν περιοδικές συνομιλίες με πακιστανούς ομολόγους τους – η τελευταία συζήτηση υψηλού επιπέδου ήταν τον Ιανουάριο – σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικού υλικού με το Πακιστάν, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό πότε θα συναντηθούν ξανά ή πόσο κοντά βρίσκονται σε μια συμφωνία.

Μια τέτοιου είδους συνεργασία, ωστόσο, θα φέρει την Τουρκία-μέλος του ΝΑΤΟ πιο κοντά σε κάποια στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας. Το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη JF-17 με την Κίνα και λέγεται ότι έχει προσαρμόσει κινεζικά σχέδια για το βαλλιστικό πύραυλο Shaheen, πακιστανικής κατασκευής.

Η Τουρκία φέρεται να βλέπει την πυρηνική ενέργεια του Πακιστάν ως στρατηγικό σύμμαχο και δυνητικό εταίρο στην κατασκευή του έργου πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Siper και μαχητικού TF-X. Όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν οι συνομιλίες έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να ζητήσουν τη συγκατάθεση του Πεκίνου να δώσει άδεια χρήσης της κινεζικής αμυντικής τεχνολογίας.

Αυτά έρχονται τη στιγμή που ο Ismail Demir, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας (SSB) δήλωσε σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV πως “συνεχίζεται η συζήτηση για την αγορά του δεύτερου συντάγματος S-400”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η απόκτηση κι ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία ήταν βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με Πακιστάν και Κίνα θα προκαλέσει δονήσεις πολλών Ρίχτερ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ