Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 48η επέτειο

Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στέλνει σήμερα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι, οι αγώνες της εποχής εκείνης πρέπει να αποτελούν οδηγό για το σήμερα.

Σακελλαροπούλου: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπολούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.

Πολυτεχνείο - Σακελλαροπούλου

Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Και υπογραμμίζει: «Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν’ απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. ‘Αλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!».

ΣΥΡΙΖΑ – Τζανακόπουλος: Οι νεκροί του Πολυτεχνείου αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πολυτεχνείο - ΣΥΡΙΖΑ

«Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για την αλληλεγγύη , για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973».

ΚΙΝΑΛ: Οδηγός μας τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Το δικό του μήνυμα για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έστειλε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Όπως αναφέρει «το όχι των νέων στα κατεστημένα, η πίστη στην δημοκρατία, ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα οδηγός μας» και συμπληρώνει:

«Οι σημερινές απειλές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι ανισότητες που διευρύνονται, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, αποτελούν τα πεδία των νέων μας αγώνων. Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει και πάλι ως ο εκφραστής των ελπίδων του λαού μας, για μια κοινωνία όρθια, περήφανη, δίκαιη. Μια κοινωνία αξιοπρέπειας, χωρίς φόβο, διχασμό και διακρίσεις. Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή».

ΚΚΕ: Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» , «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική – τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τα 48 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης.

«Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους.

Ο ηρωικός φοιτητικός και εργατικός – λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Υπήρξε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης λαού και νεολαίας, που ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και δυσκολίες και δυνάμωσε από το 1972 και μετά, πατώντας στις θυσίες νέων αγωνιστών, αλλά και στις δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των εξοριών και την απελευθέρωση των κομμουνιστών που είχαν μεγάλη πείρα από την οργάνωση της πάλης τη δεκαετία του 1940 και από τους κατοπινούς αγώνες» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση και προσθέτει:

KKE

«Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ αφιέρωσαν όλες τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επιβολή της απριλιανής δικτατορίας βρήκε το Κόμμα οργανωτικά ανέτοιμο, με διαλυμένες τις Κομματικές του Οργανώσεις από το 1958. Μέσα σε συνθήκες παρανομίας το ΚΚΕ συγκρούστηκε με την οπορτουνιστική ομάδα στο εσωτερικό του και διαχωρίστηκε από αυτή στη 12η Ολομέλεια (1968). Κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει τις Κομματικές του Οργανώσεις και να ιδρύσει την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, άλλοι περισσότερο ψημένοι στους ταξικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου και άλλοι κάνοντας με νεανικό ενθουσιασμό τα πρώτα τους βήματα στην ταξική πάλη, έδωσαν τη μάχη κατά της δικτατορίας στην πρώτη γραμμή στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, στα σχολεία και τα αμφιθέατρα, κόντρα στον φόβο και τις συνθήκες «γύψου» που επικρατούσαν τότε.

Η ιδιαίτερη σημασία του Πολυτεχνείου έγκειται στο ότι ο φοιτητικός ξεσηκωμός συγκέντρωσε άμεσα την ενεργητική αλληλεγγύη χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων και άλλων λαϊκών δυνάμεων στα σημαντικότερα αστικά κέντρα και μάλιστα ενώ υιοθετούσε ως μορφή πάλης τη μάχη του άοπλου λαού ενάντια στους ένοπλους μηχανισμούς του αστικού κράτους.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου «βάφτηκε» στο αίμα. Ταυτόχρονα, όμως, ενταφίασε οριστικά τα σχέδια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της χούντας, που γνώριζαν τη στήριξη ή την ανοχή αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων. Συνέβαλε, μαζί με το μετέπειτα πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, στη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία τον Ιούλη του 1974».

Βελόπουλος: Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία»

«Το μήνυμα εκείνων των ημερών, «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνης της εποχής, σήμερα, που τα βασικά αυτά αιτήματα, όπως η εργασία, η οικονομική επιβίωση, το δικαίωμα στη μόρφωση  και τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προσθέτει ότι «ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Ελληνική Λύση": Στην Καλαμάτα το Σάββατο ο πρόεδρος Κυριάκος Βελόπουλος - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Η παιδεία απαξιώνεται, αφελληνίζεται, γίνεται προνόμιο των λίγων, την στιγμή που τα δημόσια σχολεία μετατρέπονται σε αρένες κομματικών και εγκληματικών συμμοριών.

Η ελευθερία και τα δικαιώματα των Ελλήνων παραβιάζονται βάναυσα, από τα κατασταλτικά μέτρα και τις οριζόντιες απαγορεύσεις με πρόσχημα την πανδημία, ενώ η κυβέρνηση βάζει ακόμα και την πολιτική αμφισβήτηση στον «γύψο» του ολοκληρωτισμού.

Απέναντι σε όσους καπηλεύτηκαν τα συνθήματα του πολυτεχνείου για να γίνουν «εξουσιαστές» στη θέση των εξουσιαστών, η Ελληνική Λύση θα συνεχίσει να μάχεται για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία των Ελλήνων, με όπλο την Εθνική Ενότητα απέναντι στον διχαστικό ολοκληρωτισμό».

Βαρουφάκης: Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη Δεξιά

Το Μέρα 25 σημειώνει ότι « ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία είναι ανυποχώρητος – 48 χρόνια μετά τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας που έσωσε την τιμή του λαού μας», ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την κατάθεση στεφάνου δήλωσε:

Πολυτεχνείο - Βαρουφάκης

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα αγκάθι για τη Δεξιά, είναι αγκάθι για την ολιγαρχία γιατί τους θυμίζει τη δυνατότητα αυτού του λαού την ώρα που νομίζουν ότι τον έχουν του χεριού τους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ