Πολιτική κόντρα για τους διανομείς – Η ανάρτηση Τσίπρα και η απάντηση Οικονόμου

Πολιτική κόντρα ξέσπασε για τα δικαιώματα των διανομέων με αφορμή την υπόθεση της efood, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νομοθετική ρύθμιση και τον Γιάννη Οικονόμου να απαντά, κάνοντας λόγο για “δημαγωγία”.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί – Φέρνουμε νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως “ο κ. Μητσοτάκης, με τον εργασιακό του νόμο, έδωσε δώρο στις μεγάλες εταιρείες – πλατφόρμες, τη δυνατότητα να μετατρέψουν τους εργαζόμενούς τους από μισθωτούς σε αυτοαπασχολούμενους. Δηλαδή εργαζόμενους – σκλάβους χωρίς ασφάλεια, χωρίς αργίες, χωρίς δώρα, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς. Γιατί αυτό είναι το σχέδιό του για την εργασία. Γιατί κυβερνά με μόνο γνώμονα τα κέρδη λίγων και ισχυρών”.

Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν διανομείς στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως “σήμερα όμως ένα ποτάμι αξιοπρέπειας πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί. Διεκδικώντας αξιοπρέπεια και το αυτονόητο δικαίωμα, όταν έχουν ένα εργατικό ατύχημα, να μη μένουν χωρίς εισόδημα αυτοί και οι οικογένειές τους”.

“Έχω δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση μπροστά στον πανικό της και τη γενική κατακραυγή ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ευθύνεται ο νόμος της για αυτή την αθλιότητα, την προκαλώ να αποδείξει στην πράξη όσα λέει. Και να υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, η οποία και θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή. Ιδού η Ρόδος…”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα για τους διανομείς: Τι απαντά ο Γιάννης Οικονόμου

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζει την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι “καταγγέλλει ένα καθεστώς που ίσχυε επί την ημερών του και δεν το έθιξε στο ελάχιστο” και κάνοντας λόγο για “δημαγωγία”.

“Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει ένα καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών του και δεν το έθιξε στο ελάχιστο. Ξαφνικά, σήμερα, ως δια μαγείας έγιναν ορατοί οι εργαζόμενοι που ήταν για τον ίδιο
και την κυβέρνηση του αόρατοι όσο ήταν πρωθυπουργός. Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή του ανακοίνωση είναι να απαλλάσσει από τις ευθύνες της, για την
άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, την εταιρεία, προκειμένου να ασκήσει την προσφιλή του ψηφοθηρία. Αυτήν υπερασπίζεται κι όχι τον εργαζόμενο”, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γιάννης Οικονόμου

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει ότι “η αλήθεια είναι ότι ο νόμος που ψηφίσαμε βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων και διευρύνει τα δικαιώματά τους. Υποχρεώνει τις εταιρείες να τους αγοράσουν εξοπλισμό, τους δίνει συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για κάθε μορφή εργασίας και ισχύει σχεδόν σ´ όλη την Ευρώπη”.

“Η σκιά της δημαγωγίας όμως όλα αυτά τα καθιστά για τον κ. Τσίπρα αόρατα”, καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Χατζηδάκης: 500 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας από διεθνή αλυσίδα διανομής φαγητού

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι “οι 500 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας από διεθνή αλυσίδα διανομής φαγητού η καλύτερη απάντηση στους μυθοπλάστες του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι “ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τις συνεργατικές πλατφόρμες, μόλις χθες μια διεθνής αλυσίδα διανομής φαγητού, που το καλοκαίρι ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα δημιουργήσει στην πατρίδα μας μέχρι 500 νέες θέσεις εργασίας!”.

Κωστής Χατζηδάκης

Όπως υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, “η είδηση είναι σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον, διότι έρχεται σε συνέχεια άλλων επενδύσεων που δημιουργούν νέες δουλειές και έχουν συντελέσει στην αποκλιμάκωση της ανεργίας από 17% το 2019 σε 14% φέτος. Δεύτερον, διότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά αποκλειστικά σε θέσεις μισθωτής εργασίας που δήθεν, κατά τη μυθολογία των ημερών, σχεδόν εμπόδιζε ο πρόσφατος Εργασιακός Νόμος για τις πλατφόρμες”.

“Πού είναι λοιπόν τα εμπόδια; Πού είναι τα «τεκμήρια» και οι άλλες σαπουνόφουσκες εναντίον των εργαζομένων; Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα εκδικούνται σκληρά και νωρίτερα απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς τους πολιτικούς μυθοπλάστες”, σημειώνει ο υπουργός Εργασίας για να καταλήξει: “Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές. Και οι εργαζόμενοι – ιδιαίτερα των ντελίβερι- έχουν ένα νόμο να τους προστατεύει περισσότερο από τους προηγούμενους , τους δίνει νέα δικαιώματα και τους στηρίζει πιο αποτελεσματικά απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι μυθοπλάστες φυσικά μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με τους μύθους τους!”.

Πηγή εξωτερικής ΦΩΤΟ: Intime

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ