Πολεμικό Ναυτικό: Λιγότερα πλοία και νέα υποβρύχια με πυραύλους κρουζ – Το σχέδιο της 12ετίας

Μικρότερο, πιο ετοιμοπόλεμο και ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό με προοπτική δωδεκαετίας είναι το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ξεδίπλωσε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας.

Όπως αποκάλυψε θα αποσυρθούν πλοία τα οποία κοστίζουν πολλά σε συντήρηση και επισκευές ενώ τα νέα υποβρύχια θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ (cruise), όπως οι FDI – Belharra με Scalp naval.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα έχει λιγότερα πλοία, αλλά μεγαλύτερες οροφές διαθέσιμων μονάδων και καινούρια υποβρύχια, με δυνατότητες εκτόξευσης και στρατηγικών πυραύλων κρουζ (cruise), εμβέλειας άνω των 1.000 χλμ είναι το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως το παρουσίασε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας.

Τις αποκαλύψεις έκανε στο πλαίσιο ομιλίας του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ως προσκεκλημένος στο Γεύμα Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, παρόντες στην ομιλία ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ανώτατοι αξιωματικοί ε.α. του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού και του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων κ.ά.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας, είναι θέμα χρόνου η απόσυρση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν μπορούν πλέον να συντηρηθούν επαρκώς ενώ έχουν χαμηλές διαθεσιμότητες.

Τον Ιούλιο παροπλίστηκε – σε μία κλειστή τελετή χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη ή επίσημη ενημέρωση από το ΓΕΝ – η πυραυλάκατος ΤΠΚ Καβαλούδης. Ένα πλοίο ηλικίας 44 ετών, κλάσης “La Combattante IIIb”, γαλλικής σχεδιάσεως κι ελληνικής κατασκευής, στα «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» του Σκαραμαγκά, που έφερε βλήματα Επιφανείας – Επιφανείας Penguin Mk.2 Mod.3.

Κι ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε η αντίληψη ότι πλοία αντικαθίστανται, δεν παροπλίζονται, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε ένα ιδιαίτερα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο, με λιγότερες πλώρες για το Πολεμικό Ναυτικό.

«Έννοια έχει ένα Ναυτικό όταν είναι σύγχρονο και μπορεί να λειτουργήσει. Όχι όταν μετράμε πλώρες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το να διατηρεί με κόστος το Ναυτικό -με κόστος σε πληρώματα, σε ανθρώπινους πόρους, σε επισκευές, οι οποίες δεν καταλήγουν σε αξιόμαχο αποτέλεσμα- πλοία τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν κι απλώς καταγράφονται ως θεωρητικά στοιχεία ενός μη υπαρκτού εν τη πράξει στόλου, δεν βγάζει κανένα νόημα. Μπορούμε εξοικονομώντας πόρους, να επενδύσουμε σε νέα συστήματα και σε νέες πλατφόρμες και να κάνουμε τη δουλειά μας» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, μετά την απόφαση για τον εξοπλισμό των τριών από τις 4 φρεγάτες FDI Belharra με πυραύλους κρουζ Scalp – Naval, η απόφαση είναι να εξοπλιστούν με τα στρατηγικά αυτά όπλα και τα νέα υποβρύχια, που θα αρχίσουν να έρχονται εντός δωδεκαετίας, στο ΠΝ.

«Οι Αξιωματικοί του Ναυτικού ξέρουν καλά για τι μιλάω. Οι τρεις επόμενες Belh@rra, όχι η πρώτη, έχουμε ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων. Τι εννοώ στρατηγικά όπλα; Εννοώ πυραύλους τύπου Κρουζ που θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα. Θα εξηγήσω γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι μία σημαντική ποιοτική αλλαγή. Το ίδιο θα ζητηθεί κι από την επόμενη γενιά των υποβρυχίων, για τα οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, αλλά μη σας ωραιοποιώ την κατάσταση. Θα πραγματοποιηθεί σε βάση δωδεκαετίας. Αυτός είναι ο χρόνος παράδοσης ενός υποβρυχίου σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δίνοντας εν συνεχεία και το στίγμα των προθέσεων για τις αναβαθμίσεις. Λέγοντας: «κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σκαφών του Στόλου, είτε των ΜΕΚΟ, είτε όσων άλλων σκαφών κρατήσουμε σε λειτουργία. Αλλά θέλω επίσης και σε αυτό να σας είμαι σαφής».

Παρότι η επιλογή υποβρυχίου είναι κάτι που θέλει πολύ καιρό μπροστά για να πραγματοποιηθεί, υπάρχει ένα δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή έχουν επιλέξει τον Scalp Naval, ο οποίος θα εξοπλίζει τις FDI Belharra. Κι επειδή η ομοιοτυπία είναι το ζητούμενο για την εξοικονόμηση πόρων και την προώθηση της διαλειτουργικότητας, φαίνεται ότι στην υποβρύχια… κούρσα προς το παρόν το προβάδισμα το έχουν οι Γάλλοι, με τον υποβρύχιο Scorpene, που κατασκευάζει η NAVAL, η ίδια εταιρεία που ναυπηγεί και τις Belharra. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν και σε πιο βαθμό θα έχει ουσιαστική εμπλοκή η εγχώρια βιομηχανία. Θυμίζουμε ότι τα κορυφαία υποβρύχια ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είχαν ναυπηγηθεί το πρώτο στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 3 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στη Βουλή

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, ολόκληρο το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βουλή στις 14 Νοεμβρίου και στις 5 Δεκεμβρίου στο ΚΥΣΕΑ.

«Η χώρα έχει αλλάξει Δόγμα. Θα δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα» ανέφερε στην ομιλία του για να προσθέσει παρακάτω «Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά. Το ισχυρό Ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνον αυτό το ρόλο ή να μην υπάρχουν οι δυνάμεις από την ξηρά που μπορούν να διασφαλίσουν την αποτροπή μας σε αυτόν τον χώρο».

Ξεχωριστή μνεία έκανε και στο θέμα των UAV – drones, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της αποτροπής, δηλαδή της εγκατάστασης κι εξέλιξης ενός antidrone θόλου, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται. «Εκεί έχουμε ένα μεγάλο -θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τον αγγλικό όρο- “break through”» είπε χαρακτηριστικά.

Μέρος του θόλου θα αποτελέσει και το ελληνικό antidrone σύστημα «Κένταυρος». Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε πρώτα επί κινητής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και μετά σε πραγματικές συνθήκες στις φρεγάτες μας στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι αυτό το antidrone που έκανε τις δύο καταρρίψεις drone που καταγράφηκε σε ολλανδικό βίντεο, από την ολλανδική ναυαρχίδα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ο «Κένταυρος» θα εξοπλίσει τώρα και τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ και εξελισσόμενος σιγά-σιγά θα αποτελέσει το πιο σημαντικό, ανάμεσα στα τέσσερα διαφορετικά, anti-drone συστήματα που θα χρησιμοποιούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα διασφαλίζουν το στοιχείο αυτό του θόλου» ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ