Πολεμική Αεροπορία: Αντίστροφη μέτρηση για τους «Ικάρους» της νέας γενιάς με τα Μ-346

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρώτου ελληνικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346, στην Ιταλία. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων «Ικάρων» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι γεγονός. Ήδη έχουν αρχίσει τα έργα αναβάθμισης στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ταυτόχρονα συντηρούνται και αναβαθμίζονται τα Τ-6 ενώ αρχίζει το πρόγραμμα αντικατάστασης των υπέργηρων Τ-2 με υπερσύγχρονα τζετ Μ-346, με λεπτομέρειες της συμφωνίας να έχει αποκαλύψει πρώτο το enikos.gr και να έχει αναλυτικά δημοσιεύσει η Realnews τον Ιούνιο του 2020.

Τα Jet Μ-346 της Leonardo έρχονται για να απογειώσουν την εκπαίδευση των νέων Ικάρων με τη συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ να περιλαμβάνει την προμήθεια 10 αεροσκαφών του τύπου και 3.500 ώρες πτήσης ετησίως.

Ήδη, στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας επικρατεί οργασμός έργων για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης αρχίσει, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράδοσης των πρώτων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας που έχει δημιουργηθεί από την Elbit Systems, το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του πρώτου ελληνικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Μ-346.

Το εκπαιδευτικό Μ-346, το οποίο δεν φέρει εξωτερικά την τελική του μορφή δηλαδή τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξε από το αεροδρόμιο Caselle το πλαίσιο δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας Leonardo.

Μέσα από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Η σπουδαιότητα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθότι ενισχύει σημαντικά τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ, μια σχέση μείζονος γεωπολιτικής αξίας που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ