Του Θάνου Σωτήρη
Μοναχικοί «χρυσαυγίτες», μια συνέντευξη και ο εμμονικός θαυμασμός μιας 52χρονης Ουκρανής για τον Χρήστο Παππά ήταν τα σημεία-«κλειδιά» προκειμένου να καταφέρουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να εντοπίσουν τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, εννέα μήνες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 13 ετών.
Μια έρευνα που, από την ημέρα της εξαφάνισής του, πέρασε από 40 κύματα, αφού στην πρώτη φάση της οι αστυνομικοί χρειάστηκε να αποκλείσουν έναν τεράστιο όγκο δήθεν πληροφοριών, φημών και ψιθύρων που ήθελαν τον καταζητούμενο να βρίσκεται στο Αγιον Ορος, σε μονές παλαιοημερολογιτών, σε ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Ηπείρου, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης με ισχυρά ακροδεξιά κόμματα.
Τελικά, ο Χρ. Παππάς είχε κρυφτεί για εννέα ολόκληρους μήνες -όπως πλέον πιστεύουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής- σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στου Ζωγράφου, φιλοξενούμενος μιας 52χρονης Ουκρανής, παλαιάς συνεργάτιδας του Ηλία Κασιδιάρη, η οποία, στο μεγαλύτερο μέρος των ερευνών, ήταν έξω από το κάδρο των υπόπτων ως συνεργών του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής στη διαφυγή του. Ουσιαστικά, οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής έστρεψαν την προσοχή τους στην Αττική, αφού πρώτα εξάντλησαν όλες τις άλλες προσπάθειες, βάσει των «πληροφοριών» που υπήρχαν στις αρχές Μαΐου, όπως είχε αποκαλύψει η Realnews σε ρεπορτάζ της 16ης του ίδιου μήνα. Ακολούθως, αναθεώρησαν μια λίστα 300 ονομάτων, μελών και φίλων της Χρυσής Αυγής, που είχαν συντάξει από την πρώτη στιγμή και ερευνούσαν εξονυχιστικά, προκειμένου να βρουν αυτόν ή αυτούς που βοηθούσαν τον Χρ. Παππά να διαφεύγει τη σύλληψη. Προηγουμένως, είχαν απορρίψει όλα τα άτομα του στενού οικογενειακού, φιλικού και κομματικού κύκλου του, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν καμία σχέση μαζί του.
Όπως τον… Σώρρα
«Η λογική μας πλέον άλλαξε», λέει στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής στην «R». «Από τη στιγμή που πιστέψαμε πως ο Παππάς δεν έφυγε ποτέ από την Αττική και κρύβεται πιθανότατα σε περιοχή του πυκνού αστικού ιστού, όπου είναι και πιο δύσκολο να τον αντιληφθεί κάποιος, η λίστα των 300 υπόπτων περιορίστηκε σημαντικά. Κι αυτό διότι δεν θα μπορούσε για τόσο μεγάλο διάστημα να τον φιλοξενεί κάποιος οικογενειάρχης σπίτι του, ούτε σε κάποιο άλλο διαμέρισμα, γιατί αυτό και θα τον επιβάρυνε ιδιαίτερα, αλλά και θα προκαλούσε ερωτήματα και δυσλειτουργίες στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του. Αντίστοιχα δείγματα και τρόπους δράσης είχαμε και με τους ανθρώπους που υπέθαλπαν τον Αρτέμη Σώρρα, μέχρι να τον εντοπίσουμε και να τον συλλάβουμε», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος. Ετσι, άρχισαν να παρακολουθούν και να ερευνούν υπόπτους από τη λίστα που ζουν μόνοι τους και έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Εστίασαν, μάλιστα, ιδιαίτερα σε κάποιους που για διάφορους λόγους δεν εργάζονται, αλλά έχουν κάποια εισοδήματα, μεταξύ των οποίων και η 52χρονη Ουκρανή, για την οποία, όμως, σε πρώτη φάση, δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο. Ίσως γιατί, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, ο Χρ. Παππάς δεν έβγαινε ποτέ από το ισόγειο διαμέρισμα της οδού 28ης Οκτωβρίου στου Ζωγράφου, ούτε έδινε κανένα άλλο σημάδι της παρουσίας του εκεί, σε σημείο που οι γείτονες, ακόμη και οι ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Γνώριζαν μόνο ότι εκεί διαμένει μια γυναίκα από την Ουκρανία «που βγάζει βόλτα το σκυλάκι της και έχουμε μια τυπική καλησπέρα», όπως λένε.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews