“Πίσω” από τις δηλώσεις Σαμαρά…

“Πίσω” από τις δηλώσεις Σαμαρά…

Κατεύθυνση στους βουλευτές και τους υπουργούς του για το θέμα της Χρυσής Αυγής αλλά πολύ περισσότερο για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα άκρα και το συνταγματικό τόξο, μετά τις δηλώσεις Λαζαρίδη, επιχείρησε να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς με τη χθεσινή τηλεοπτική δήλωσή του σε μία εξόφθαλμη προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να μείνει μακριά από την σκληρή πολιτική πόλωση που προκάλεσε η στυγερή δολοφονία του 34χρονου στην Αμφιάλη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη που είχε με τους πλέον στενούς του συνεργάτες και αφού πρώτα εκτιμήθηκε πως η παρέμβαση του στενού του συνεργάτη Χρύσανθου Λαζαρίδη θα μπορούσε να προκαλέσει εκ των προτέρων μια βαθιά ρωγμή στην προσπάθεια που θα γίνει, ώστε να πραγματοποιηθούν συντονισμένες κινήσεις συνεννόησης όλων των κομμάτων για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι αναφορές Λαζαρίδη δεν εκφράζουν ένα σημαντικό μέρος των συνεργατών του Πρωθυπουργού, καθώς ο στενός του συνεργάτης είπε φωναχτά όσα έχουν κατά καιρούς συζητηθεί σε κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου. Ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε την αμφισβήτησή του για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο συνταγματικό τόξο σε σαφώς χαμηλότερους τόνους χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει την ουσία της άποψής του. Σήμερα πάντως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναμένεται να προσφύγει με διάβημα-αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Λαζαρίδης με την επισήμανση ότι οι δηλώσεις του προσβάλουν το πολίτευμα.

Η συζήτηση έχει προκαλέσει διχογνωμίες και στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης με αρκετά στελέχη, μετά, όμως, την παρέμβαση Σαμαρά, να παίρνουν αποστάσεις από τα όσα ειπώθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνταγματικό τόξο. Η πιο ηχηρή διαφοροποίηση ήταν αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη (ΣΚΑΪ), η οποία μίλησε για «λάθος προσέγγιση» αναφερόμενη στα δυο άκρα, ενώ δεν δίστασε να πει πως ακόμη και εάν υπάρχουν κάποιοι μέσα στη ΝΔ που κοιτούν με συμπάθεια προς τη Χρυσή Αυγή, προφανώς θέλοντας τις ψήφους της, η ΝΔ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρει κοινό τόπο με το συγκεκριμένο κόμμα.

Δεν ήταν, όμως, μόνο η Ντ. Μπακογιάννη: Κυριάκος Μητσοτάκης (Star), Ν. Κακλαμάνης, Γ. Κοντογιάννης, Αργ. Ντινόπουλος, Μ. Βορίδης, με προσεκτικότερες αναφορές, αλλά και όλοι οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» εξέφρασαν σαφώς τη διαφοροποίησή τους κυρίως με τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο συνταγματικό τόξο.

«Κλοιός» στη Χρυσή Αυγή και αλλαγή ατζέντας

Η κυβέρνηση προσπαθεί να σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Χρυσή Αυγή: Ο Νίκος Δένδιας στέλνει στη δικαιοσύνη όλους τους φακέλους με συγκεκριμένες περιπτώσεις αδικημάτων στα οποία εμπλέκονται βουλευτές, στελέχη ή μέλη της Χρυσής Αυγής και παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα που θα «φωτογραφίζουν» τη Χρυσή Αυγή ως ένοπλη ομάδα ή εγκληματική οργάνωση.

Η λίστα με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

Όπως έγραψε το Real.gr στα χέρια Σαμαρά βρίσκονται και εισηγήσεις, ώστε η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου κάτι το οποίο, ωστόσο, συναντά πολλά συνταγματικά και νομικά προβλήματα και όπως αναγνωρίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί αφού θα προκαλέσει αναταράξεις στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση δίνοντας παράλληλα την προοπτική της θυματοποίησης και ενδυνάμωσης του κόμματος που μπορεί να σχηματιστεί στη συνέχεια -μετά από εκλογές- υπό ένα διαφορετικό όνομα.

Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα και να επιστρέψει στους… κανονικούς ρυθμούς της τρόικας που φτάνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, όπου θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων και των οργανογραμμάτων των υπουργείων, ενώ θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το δεύτερο κύμα του Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση ενδέχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να ζητήσει παράταση στην εφαρμογή του με το επιχείρημα ότι μέσα σε λίγους μήνες έκλεισε ένα από τα βασικότερα μέτωπα των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ