Πέτσας στον Realfm 97,8: Έχουμε εκτόξευση των τιμών χωρίς αντίστοιχη μείωση της προσφοράς

Συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και στην ακρίβεια.

“Θεωρώ ότι η ενεργειακή κρίση είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης μετά από αρκετές δεκαετίες. Επομένως απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, θα έλεγα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα το θέμα είναι τι κάνει η Ευρώπη για αυτό. Όταν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο ένα θεωρητικό σχήμα όταν θυμόμαστε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά όταν χρειάζεται να παρέμβουμε για να διορθώσουμε ατέλειες της αγοράς” περιέγραψε αρχικά.

“Η ατέλεια της αγοράς σήμερα είναι ότι χωρίς να έχει γίνει μια μεγάλη διαταραχή στην παροχή φυσικού αερίου ή πετρελαίου, παρά τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Αυτή η εκτόξευση επιβάλλει μια παρέμβαση. Η παρέμβαση έχει να κάνει με διάφορα ζητήματα. Εμείς σε εθνικό επίπεδο επιλέξαμε να βάλουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε ότι αφορά τα καύσιμα. Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ένα πλέγμα έξι σημείων στη Σύνοδο που θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, προκειμένου να τιθασευτεί η ατέλεια της αγοράς και να μπορέσουν οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν μια ελάφρυνση στον λογαριασμό που τους εκτροχιάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό” πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

“Εμείς αυτή τη στιγμή βλέπουμε εκτόξευση των τιμών χωρίς αντίστοιχη μείωση της προσφοράς” επεσήμανε.

“Οι μηχανισμοί του ελέγχου της αγοράς είναι εκτεταμένοι στη χώρα μας, σε συνθήκες πολέμου και αναταραχής, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει κερδοσκοπία, το θέμα είναι να εντοπίζεται γρήγορα και να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία. Μένω στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για το εκτεταμένο δίκτυο ελέγχων και περιμένω να δω τις επόμενες ημέρες συμμόρφωση όλων” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ