Πέτσας για Πάσχα: Δεν προβλέπεται μετακίνηση για επίσκεψη σε φίλο, γείτονα ή συγγενή – ΒΙΝΤΕΟ

Νέο μήνυμα για την αναγκαιότητα τήρησης των περιοριστικών μέτρων τη Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε και το Πάσχα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθιστώντας σαφές ότι φέτος «δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας» και υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων –ούτε θα υπάρξει στο μέλλον- πεδίο που να προβλέπει «επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή».

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΟΡΕΝ, ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε «ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα κι εξέφρασε την πίστη «ότι θα κάνουν και τώρα, έτσι ώστε να μην πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο. Άρα, μένουμε στο σπίτι μας και θα έχουμε όλο τον χρόνο να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα». Εξήγησε ότι η ευθύνη να κυβερνά κανείς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να παίρνει σωστές αποφάσεις ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Αυτό που κρατάμε είναι την πρωτοβουλία να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιοριστικά μέτρα», είπε. Σχετικά με τις προμήθειες, τόνισε πως «θα προμηθευτούμε αυτό που θέλουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τη γειτονιά μας χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή αυτούς που μας εξυπηρετούν αυτές τις ημέρες».

Για το Άγιο Φως και τις εκκλησίες

Αναφερόμενος στο Άγιο Φως και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε συμφωνία με την Εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε συνεννόηση. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα».

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ. Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα» και επανάλαβε ότι φέτος δεν θα κάνουμε αυτά που κάναμε κάθε χρόνο. «Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα. Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη, σοβαρή, ξεκάθαρη και επομένως όλοι γνωρίζουν ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Είναι ξεκάθαρο ότι μεμονωμένα περιστατικά τα αποδοκιμάζουμε. Οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές. Δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «έχει δοθεί η κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό προς το Υπουργείο Υγείας -που συγκεντρώνει τις απόψεις όλων των συναρμόδιων Υπουργείων- ώστε να έχουμε μία στρατηγική σταδιακής, μακρόσυρτης εξόδου από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε». Αναφερόμενος στο χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, είπε πως σημείωσε «ότι τομείς όπως το λιανεμπόριο, τα σχολεία, ειδικοί κλάδοι, π.χ. τουρισμός, σταδιακά θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Όμως, είναι απαραίτητη ανάγκη άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα».

Για τον τουρισμό: Θα ανοίξει προσεκτικά με μέτρα προστασίας και συγκεκριμένη διαδικασία

Σχετικά με τον τουρισμό, την αποκαλούμενη και ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «περίπου το ένα στα πέντε ευρώ του εθνικού μας εισοδήματος προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αρχίζει να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη έκταση, από τον Μάιο-Ιούνιο και κορυφώνεται Ιούλιο, Αύγουστο και πλέον και Σεπτέμβριο. Επομένως, είναι λίγο μακριά να πει κανείς τι θα γίνει την περίοδο της κορύφωσης». Εξήγησε, ωστόσο, ότι «με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αν συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, όντως θα ανοίξει ο τουρισμός κάποια στιγμή, αλλά προσεκτικά με μέτρα προστασίας και με συγκεκριμένη διαδικασία». Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε ακόμη να περιγράψουμε πώς ακριβώς θα αρχίσει η λειτουργία του τουριστικού κλάδου, όταν θα ξεκινήσει να ανοίγει. Είμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων και του σχεδιασμού σταδιακού ανοίγματος τομέων της οικονομίας» και συμπλήρωσε: «Εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα το δουν οι Έλληνες, να ξέρουν τι τους ξημερώνει».

Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «σε ό,τι αφορά την ύφεση δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή, έχει μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε μιλάμε για την αποτίμηση των εταιρειών εισηγμένων και μη. Έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και έχουμε και μια πολιτική που στόχο έχει να μειωθούν φόροι και εισφορές». «Ποιος δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα;», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουν πολλοί. Άρα, τι θα κάνουμε; Θα επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης. Έχουμε και τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά».

Για το διάγγελμα Μητσοτάκη – Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Σχετικά με το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας είπε: «τι σχέση έχει το μήνυμα του Πρωθυπουργού με όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Καμία. Εκλογές, κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σε κανένα σημείο του μηνύματος του Πρωθυπουργού δεν υπήρχε αναφορά σε εκλογές».

Όπως υπογράμμισε, στο μήνυμα του Πρωθυπουργού «υπήρχε ένα μεγάλο ‘Ευχαριστώ’ σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι ακολούθησαν τα αυστηρά δύσκολα μέτρα. Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και στους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν ένα σωρό πολύτιμα πράγματα, είτε βάζουν πράγματα στο ράφι των σούπερ μάρκετ είτε ασχολούνται με την καθαριότητα στους Δήμους. Υπήρχε επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μία ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι, αν τηρήσουμε και αυτές τις δύο εβδομάδες τα μέτρα, έρχεται ένα φως στην άκρη του τούνελ, με το ξεδίπλωμα του σχεδίου σταδιακής επιστροφής, στην κανονικότητα. Υπήρχε και μία σοβαρή ιδεολογική αναφορά η οποία δεν συζητήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που έχει να κάνει με το τι Κράτος θέλουμε. Θέλουμε ένα αποτελεσματικό Κράτος. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός. Γιατί η εμπιστοσύνη εμπεδώνεται από ένα αποτελεσματικό Κράτος».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ήταν μια αποτύπωση της πραγματικότητας. Όσα γίνονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην τηλεκπαίδευση, στην τηλεργασία, δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Όσον αφορά το Ε.Σ.Υ., οι Μ.Ε.Θ. από 565 πριν από δυόμισι μήνες έγιναν 979, οι προσλήψεις έχουν φτάσει τις 2.789 και έχουν εγκριθεί 4.824, με ένα μεγάλο μέρος να είναι γιατροί και το υπόλοιπο νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παρακαταθήκη για το μέλλον».

Για τα περί συγκέντρωσης μεταναστών στα Μικρασιατικά παράλια

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με συγκέντρωση μεταναστών στα Μικρασιατικά παράλια και περί οργανωμένου σχεδίου της Άγκυρας, ο κ. Πέτσας είπε πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν απειλούσε την Ευρώπη και την Ελλάδα ότι θα χρησιμοποιήσει κατατρεγμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να πετύχει γεωπολιτικούς σκοπούς. Αυτός ο εκβιασμός κατέρρευσε στον Έβρο, τον προηγούμενο μήνα, με τη σθεναρή στάση της Ελλάδας, η οποία προστάτευσε τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Αποκαλύφθηκε αυτός ο εκβιασμός και σταμάτησε εκεί».

Ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε στη συνέχεια πως «δεν αποκλείουμε στο μέλλον να επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο στα νησιά μας. Βλέπουμε μια κινητικότητα στις απέναντι ακτές. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, όμως, σε ποια κατάσταση είναι η υγεία των ανθρώπων που συσσωρεύονται εκεί. Βλέπουμε μια έξαρση φυσικά του κορονοϊού στην Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να ξέρει κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτοί που είναι απέναντι» και κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε. Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Στέλνουμε συνεχώς αυτό το μήνυμα και προς την απέναντι πλευρά, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ